Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako je našim recenzentima bilo u restoranu Monte

monte team

U prvom hrvatskom vodiču sa stručno ocijenjenim restoranima The Truffle pokrenutom u lipnju 2016. samo je šest od više od 200 restorana u Hrvatskoj dobilo najvišu ocjenu. Među njima je bio i rovinjski Monte.  Evo što su recenzenti The Trufflea napisali:

“Rep škampa, slani inćun, kockica tune – poslagani svaki na svoj oblutak – preko svega feta pancete, grančica ružmarina i emulzija od ježa. Tanka krostata napravljena od mrvica brioša, premazana bjelancima i pastom od srdela, posuta ružmarinom, origanom, timijanom i majčinom dušicom, zapečena kao kora i, kao imitacija lista, utaknuta u maslinovo drvo. Komadić odojka spravljan 24 sata, leća s pancetom, jabuka i hren, cikla u starom balsamicu i poriluk. Eto, tako se Danijel Đekić u svom Monteu poigrava sastojcima, bojama, teksturama i kuharskim tehnikama. Rezultat su jela veličanstvena izgleda i impresivnih okusa za dugo pamćenje. Kreativno, inovativno, vrhunsko. Restoran je otvoren od travnja do listopada”.

Tijtske i Danijel Đekić

Monte su prije deset godina pokrenuli supružnici sommelijerka Tjitske Đekić i chef Danijel Đekić.  Monteov koncept inovativne visoke kuhinje inspirirane lokalnom prirodom, i ponekim rustikalnim elementom istarske kuhinje, bio je revolucionarni pomak za tada još vrlo konzervativnu rovinjsku scenu. Đekići su učili od velikog Alaina Passarda, Gaëla Orieuxa u Augusteu i od mladih katalonskih chefova u Barceloni koji su imali presudan utjecaj na Monte. U međuvremenu su otvorili i uspješan restoran u Utrechtu, a 2001. su se preselili u Rovinj. Monte radi samo u ljetnoj sezoni, zato nije ušao u finale profesionalnog izbora za Restoran godine na Kultu Plave Kamenice, ali svakako je riječ o izuzetnom restoranu koji zaslužuje Michelinovu zvjezdicu.

Foto/ Dean Duboković za Monte

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.