Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RTL-ov show Tri, dva, jedan – kuhaj! nije ništa drugo nego Big Brother s hranom

321kuhaj

Kuharski show Tri, dva, jedan – kuhaj! koji se od sinoć ponovo počeo emitirati na RTL-u, osuđen je na samu donju granicu prosječnosti, premda posjeduje neke preduvjete za bolji dojam; od kompetentnih kulinarskih voditelja (Pažanin, Špiček, Klemenčić), do nekih od najvećih sponzora iz industrije vezane uz hranu. No, Tri, dva, jedan – kuhaj! tek je vrlo rubno gledljiv i to u posve malim dozama, zbog dva glavna razloga.

Prvo, kao i većina ostalih originalnih RTL-ovih emisija, i Tri, dva, jedan – kuhaj! u suštini nije ništa drugo nego Big Brother. Što znači da koristi jezik Big Brothera, scenarističke trikove Big Brothera, pa čak i zvučne efekte Big Brothera. Producentima Tri, dva, jedan – kuhaj! važniji su osobni odnosi između natjecatelja, koliko god bili tanki, beznačajni i zapravo netelevizični, od bilo kakvog kuharskog sadržaja. Kvaziduhovita intonacija komentatora u offu prilično je iritantna, a same replike napisane su na razini lošijeg učenika drugog razreda osnovne. RTL, dakle, s Tri, dva, jedan – kuhaj! zapravo ne proizvodi emisiju o hrani, nego još jednu od milijardu verzija Big Brohera kojoj je hrana više manje tek povod. Drugo, razina produkcije Tri, dva, jedan – kuhaj! upravo je katastrofalna. Hranu je iznimno zahtjevno prikazivati i na fotografijama i na televiziji. Da bi hrana izvrsno izgledala, potrebno je puno dobrog svjetla, podjednako mnogo znanja o hrani te još barem stilist za hranu.

Pod mutnim RTL-ovim svjetlom, u užasno jeftinoj scenografiji ovog središnjeg večernjeg showa, hrana često izgleda žutosmeđe i posve neprivlačno, kao u lošim socijalističkim krčmama od prije tridesetak godina. Naposljetku, scenaristi očekivano baš i ne znaju puno o hranu, pa smo eto u prvoj emisiji mogli čuti da je tonkatsu japanski bečki šnicl. E sada, ako je tonkatsu (ustvari pohana svinjetina) bečki šnicl, onda je i svako drugo pohano meso bečki šnicl. Ali, RTL-ove producente to ionako ne zanima jer oni znaju da se ne bave hranom, nego još jednim reality showom koji se ovaj put evo ne zove Ljubav je na selu, nego Tri, dva, jedan – kuhaj! Što znači da smo i ove godine na RTL-u očekivano dobili standardno loš “kuharski” show.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.