Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miroslav Lisica pomogao je Goranu Kočišu u izradi prve Noelove samostalne karte za deserte

desert1 copy

Kad se Noel otvarao, zamišljeno je sa za deserte brine slastičarnica Mak na Konac, s kojom je ovaj zagrebački restoran dijelio adresu i radne prostore. Ta je ideja bila logična, s obzirom na zasluženo visoku reputaciju Petre Jelenić, vjerojatno vodeće hrvatske slastičarke. Budući da se o Božiću Mak na konac iselio iz Dukljaninove ulice, Noel se suočio s razvijanjem vlastitog desertnog jelovnika. Pa je chef Gran Kočiš pozvao u pomoć Miroslava Lisicu. Miroslav Lisica dosad je, među ostalima, radio s Gillesom Camillerijem, vlasnikom nekad prestižnog restorana Gilles na dubrovačkim zidinama gdje je danas restoran 360, kao i u zagrebačkom restoranu Les Ponts, pod mentorstvom klasičnog francuskog kuhara Jeana Marca TrichetaLisica je, također, završio slastičarsku školu u kanadskom Cordon Bleu u Ottawi. U posljednje je vrijeme radio na jahtama. U srijedu smo u Noelu kušali dva njihova nova, originalna deserta.

Juha od lješnjaka s crumbleom od lješnjaka, narančama i malinama bila je fenomenalna: bogati okus lješnjaka hedonistički se sukobljavao s kiselinom malina i naranči, dok je kremasta tekstura obogaćena pucketavim “molekularno” obrađenim malinama i hrskavim lješnjacima. Radi se o tek diskretno slatkom, vrlo ozbiljnom desertu za odrasle. Mousse od crne čokolade s poširanom kruškom i sladoledom od karamela klasičniji je, teži desert u kojemu je najbolji element sfera od raskošnog ali laganog čokoladnog moussea s malo tosiranih i voćnih nota, kojega podiže kiselina umaka od kruške. Sladoled od karamela nije presladak i dobro spaja suprotnosti bogatog moussea i elegantne svježine poširane kruške. U Noelu kažu kako im je cilj postići što snažnije i čišće okuse s fokusiranim kombinacijama, kako bi se uklopili u stil Kočiševa kuhanja.

Bellouet Conseil

A post shared by @ miroslav.lisica on

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.