Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

5 dosadnih jela iz Sevnice kojima bi Melania Trump mogla dokrajčiti američki melting-pot

melania-g

Možete ismijavati Amerikance da ne znaju zemljopis, ali više ne možete reći da ne znaju gdje je Slovenija. Nakon što su izabrali predsjednika koji ne može odlučiti prezire li više imigrante ili koncept multikulturalnog društva, dobili su Melaniju Trump, prvu neameričku prvu damu u povijesti. Život bi im vjerojatno bio lakši da je Trumpova supruga Kubanka, Kanađanka ili Njemica, ništa ne olakšava upoznavanje kao par toplih kulturnih stereotipa. Sa Slovenkom u Bijeloj kući, međutim, moglo bi biti više pitanja nego upoznavanja. Hrana je uvijek bila medij za kulturni dijalog, pa smo  pomislili kako bi možda bilo dobro da Melania Trump domovinu Amerikancima približi kroz kuhinju svoga kraja, Sevnice i Posavja. Nakon kratkog istraživanja tipičnih lokalnih jela, više nismo sigurni.

COP NA LOP

Ovo ime Amerikanci bi mogli najlakše zapamtiti. Označava jednostavno i nekad često jelo u Posavju, koje se pravi od ostataka dizanog tijesta za kruh i puni raznim nadjevima. Cop na lop se obično pekao sa čvarcima, skutom ili samo premazan jajima, i bio je poslastica narodne kuhinje.

AJDOVA POTICA

https://www.instagram.com/p/0SNAmDvhq5/?tagged=ajdovapotica

Većim dijelom 20. stoljeća heljda je u Posavju bila najvažnija kultura. Ova otica radi se s heljdinim brašnom, od slatkog dizanog tijesta s cimetom i jajima. Puni se nadjevom od skute, šećera, tučenih bjelanjaka i kuhanog vrhnja. Posipa se svježim estragonom, savija i peče u krušnoj peči. Tradicionalno se ajdova potica pekla za kolinje.

PRŠJAČA

Pršjača bi se mogla nazvati posavskom pizzom. Radi se od kukuruznog brašna koje se posipa čvarcima, sirom ili sušenim mesom. Pršjače mogu biti i slatke, sa skutom i ofurenim vrhnjem. Ovo jelo najčešće se radilo kao ručak za seljake u poljima i vinogradima i uz njega se pilo vino.

VINSKI TRIJED

Tradicionalno, vinski je trijed bio prilog i radio se tako da se bolji kruh ili biskvitno tijesto prelijevalo kuhanim crnim vinom. Posluživao se u svečanim prilikama, na svadbama, ili su ga davali rodiljama da ojačaju. Danas se vinski trijed češće jede kao samostalno predjelo ili desert. Radi se od prepečenog bijelog kruha koje se prelijeva slatkim kuhanim bijelim vinom i začinjava klinčićima. Poslužuje se u većim zdjelama i jede žlicom.

OCVIRKOVE POGAČICE

Pogačice sa čvarcima navodno potječu iz mjesta Globoko kraj Brežica. Rade se od dizanog tijesta, mljevenih čvaraka i umućenih jaja. U smjesu se postupno dodaje vino, tijesto se zatim valja, diže i peče.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.