Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barack Obama je dosta vješto koristio restorane za političke poruke

bourdain

U osam godina mandata Barack Obama često je uvodio restorane u političke vijesti. Razlog naravno nisu bile samo gastronomske preferencije bivšeg američkog predsjednika. Obama je,vješto koristio restorane za političke poruke.

Na popisu restorana koji su s njim dolazili u udarne vijesti, bilo je zastupljeno sve od avangardne visoke kuhinje preko power restorana do fast fooda, ali taj popis više od svega promovira kulturološku raznolikost i, ljude koji rade u ugostiteljstvu. 

S Bourdainom u Hanoju

Obamin posjet Vijetnamu imao je dosta veliku političku težinu, zbog povijesnih odnosa dviju zemalja i zbog aktualne američke politike u jugoistočnoj Aziji. Od svega što se tamo događalo nekoliko dana, ostala je upamćena fotografija na kojoj Obama sjedi s Anthonyjem Bourdainom u običnoj gostionici u Hanoju.

Nije važan bio samo odabir lokala, puno važniji bio je Obamin odabir partnera za ručak. S obzirom na golemi utjecaj  Bourdainovih emisija u kojima se promoviraju najrazličitije kulture i stilovi hrane, poruka iz hanojske gostionice bila je da je Obama zapravo u istoj misiji kao Bourdain, širenja mira i spajanja ljudi

Blue Hill, New York

Kad su četiri mjeseca nakon inauguracije Barack i Michelle Obama u New Yorku otišli na prvu privatnu večeru, otišli su u njujuorški restoran Blue Hill chefa Dana Barbera.

Predsjednički dejt u Greenwich Villageu, u restoranu pionira farm-to-fork pokreta, izazvao je sigurnosni i prometni kaos u tom njujorškom kvartu ali odabir intimnog i inovativnog restorana koji predvodi važan etički i aktivistički pokret u gastronomiji, poslao je poruku o osobnim senzibilitetu i vrijednostima koje zastupa obitelj Obama, Amerikancima tada još realtivno nepoznata. Dan Barber kasnije je postao predsjednički savjetnik za promociju zdravije prehrane u Americi.

Il Mulino, New York

Prvi Obamin javni ručak s Billom Clintonom morao je biti power lunch, poruka o snazi te nove demokratske osovine, što znači da se tražio dobro čuvan, vrhunski restoran s moćnom klijentelom. New York nudi širok izbor takvih mjesta, ali odabran je lagani ručak u klasičnom talijanskom restoranu Il Mulino u Greenwich Villageu Bill Clinton, poznati gurman, kasnije je izjavio: “Jeli smo ribu, pastu i salatu. Čak sam i ja zdravo jeo”. Fotografija Billa Clintona i Baracka Obame na izlasku iz Il Mulina neko je vrijeme ilustrirala novu političku eru u Americi.

Dooky Chase, New Orleans

U listopadu 2009. Obama je posjetio New Orleans. Nakon uragana Katrina i rasnih nemira koji su pratili obnovu, Obamin dolazak trebao je biti simbol oporavka. Posjet je trajao samo četiri sata ali Obama je inzistirao da se u raspored ugura posjet gostioni Dooky Chase u Crescent Cityju u kojoj je legenda južnjačke kuhinje Leah Chase nekad posluživala piletinu, Creole od kozica i gumbo u nesavladivim porcijama. Obama je restoran posjetio i tijekom kampanje 2008. i gospođu Chase primio u Bijeloj kući u prvim danima mandata. 

Ray’s Hell Burger, Arlington

Obamin tvrd odnos prema Rusiji  bio je očigledan od početka mandata, u svakom detalju. Odluka da Dmitrija Medvedeva izbaci iz okruženja na koje je navikao i umjesto u neki vrhunski washingtonski restoran ili trendi bistro, odvede na hamburger u Ray’s Hell Burger u Arlingtonu, prozvana je cheesburger diplomacijom i nekoliko je dana držala pažnost javnosti na ameičko-ruskim političkim odnosima, stvarajući dojam da Rusija i nije tako moćan neprijatelj kakvim se predstavlja.

Medvedev je jeo hamburger s jalapeñom, gljivama i lukom, a Obama se zadržao na klasičnom. Pomfrit su dijelili. Fotografija iz Ray’s Hell Burgera završila je na naslovnici New York Timesa.

Minibar, Washington DC

Do Valentinova 2013. Barack i Michelle Obama već su nekoliko puta proglašavani najsofisticiranijim bračnim parom koji je ikada živio u Bijeloj kući, a status je potvrdio odabir restorana za njihovu romantičnu večeru. Restoran MiniBar chefa Josea Andresa, koji prima samo 24 gosta i hranu poslužuje kao japanski omakase restoran, za šankom s pogledom na otvorenu kuhinju.

Meni od 20 slijedova fokusiran na modernu španjolsku kuhinju tada je nudio jela poput churrosa od goveđih tetiva i smrznute koktele. Jose Andres bio je veliki pristaša kampanej Let’s Move koju je pokrenula Michelle Obama. Dvije godine kasnije Obama mu je dodijelio orden za  doprinos društvenim znanostima. Jose Andres je jedan od dvojice chefova koji su povukli nnove restorane iz Trumpova hotela u Washingtonu zbog njegovih rasističkih izjava i sada su na sudu s njim. Bio je aktivan i u kampanji Hillary Clinton.

Taylor Gourmet, Washington DC

Početkom listopada 2014. Obamina je vlada nakratko bila pod blokadom jer Kongres nije izglasao odredbe o njezinom privremenom financiranju. Obama je za to vrijeme s potpredsjednikom Joeom Bidenom otišao u Taylor Gourmet na Philly sendvič, jer su tamo tijekom blokade zaposlenima u državnoj birokraciji davali posebne popuste na ručak i besplatne kekse.

Obama i Biden kupili su sendviče sebi i odnijeli ručak kongresmenima. Dvije godine ranije Obama je posjetio isti lokal radi razgovora s vlasnicima o problemima malih poduzetnika.

Sukyabashi Jiro, Tokio

U drugom mandatu Obama je konačno uspio dobiti rezervaciju u Sukyabashi Jiro, omakase restoranu na tokijskoj željezničkoj stanici, kod najvećeg živućeg sushi majstora Jiro Ona. Nakon 90-minutnog ručka s japanskim premijerom Shinzo Abeom koji je ujedno bio i poruka o američkom razumijevanju japanskih vrijednosti i kulture koji odolijevaju globalizaciji, Obama je učvrstio stastus i u gastro zajednici.

Shake Shack, Washington DC

U svibnju 2014. Shake Shack, fast food lanac nove generacije iza kojega je veliki njujorški restorane Danny Meyer, bio je najpopularnije mjesto za ručak u Americi, prepoznatljiv po redovima koliko i po burgerima. Obama i Biden došli su u Shake Shack u Washingonu, preskočili cijeli red, da bi preskočili šank i slikali se sa zaposlenima. Tako je nastala jedna od najboljih Obaminih fotografija.

L’Ambroisie, Pariz

Posjet Francuskoj 2015. označio je veliku promjenu u odnosu SAD-a i Zapadne Europe. Francuska je zamijenila Veliku Britaniju kao strateški američki saveznik u Europi. Sukladno tome, Obamin službeni posjet Parizu bio je službeni državnički posjet najvišeg formata. Večera u restoranu L’Ambroisie bio je izvrstan izbor.

Restoran chefa Bernarda Pacauda nalazi se naplace des Vosges u četvrti Marais, u povijesnoj kući na tom, najstarijem urbanistički planiranom trgu u Parizu. L’Ambroisie ima tri Michelinove zvjezdice i jedan je od predstavnika sve rjeđe vrste restorana u toj kategoriji, koji su dizajnirani za redovite goste. Večera u podigranoj, toploj i plemenitoj atmosferi ovog restorana bila je elegantan detalj u posjetu punom glasnih poruka i ceremonije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.