Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Europska komisija potvrdila je da Hrvatskoj vraća teran

teran
Europska komisija pripremila je, kako izvješćuje HINA, dokument kojim bi se hrvatskim vinarima omogućilo da na europskim trżištima koriste ime teran.  Europska komisija predlaže da na etiketama buteljki s teranom piše, većim slovima, Hrvatska Istra, a manjim slovima sam naziv teran.
Krajem prosinca objavili smo kako je Europska komisija bila spremna djelomično uvažiti hrvatske argumente i predložiti ovo rješenje, da se hrvatski terani prodaju kao terani, uz posebno istaknutu oznaku Hrvatska Istra.
Podsjetimo, Slovenija je prije nekoliko godina zaštitila ime teran, što je istarske vinare dovelo u prillično neugodnu situaciju.
Osim problema s izvozom vina, dolazilo je i do krajnje neugodnih incidenata: lanjskog su ljeta slovenski inspektori u Mariboru pokušali kazniti istarskog vinara Klaudija Tomaza, jer je na lokalnu vinsku izložbu donio boce s etiketama na kojima je pisalo teran. Taj je slučaj izazvao prilično ogorčenje među hrvatskim vinarima. Odluka Europske komisije trebala bi trajno zaustaviti ionako besmisleni spor o teranu. Nitko, zaista, ne može zaštititi ime sorte grožđa, a teran je ime sorte a ne apelacije, ili vrste vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.