Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zagrebačku zimu mogla bi ugrijati otvaranja tri uzbudljiva restorana

barbieris

Poslije adventskog superbiznisa i uobičajenog skijaškog timeouta, zagrebačku restoransku scenu očekuju tri izuzetno interesantna otvorenja. Početkom veljače trebao bi se otvoriti Pod zidom u Teslinoj. Riječ je o drugom restoranu Borne Janeša i njegove ekipe, koja vodi iznimno uspješni bistro Pod zidom, kraj ulaza u tržnicu Dolac. Novi Pod zidom otvara se u prostoru Pizza Cut Ducka preko puta Carpaccia, gdje je do Božića kuhao dosta omiljeni chef Igor Gudac.  Pod Zidom u Teslinoj bit će jednostavni, vibrantni bistro s niskim cijenama bez reervacija, s malim izborom vina (dva do tri crna, dva-tri bijela, rose i pjenušac), i sa srčanom svakodnevnom hranom, koja će se bar jednim dijelom pripremati pred gostima. Cilj je privući i nahraniti što više ljudi, koji će poslije obroka u Teslinoj izaći iz bistroa sretni, zadovoljni, siti i bez vidljivijih posljedica u novčaniku.

U prvoj polovici veljače kako nam je danas kazao Andrej Barbieri, otvorit će se Barbieri’s, zajednički projekt ultrapopularnog chefa i njegova bratića, poduzetnika  Frane Barbierija. Barbieri’s, smješten u prostoru originalnog Takenoka u Kaptol Centru, prema prvim najavama ne bi trebao biti restoran visoke kuhinje, nego lokal gdje će se u jednostavnijim jelima od ribe, tjestenine i lokalnih mesa vidjeti Barbierijev sad već prepoznatljivi rukopis.

Za Barbieri’s je u svakom slučaju iznimno važno da se gastronomski pozicionira znatno iznad riječke Conce d’Oro, vrlo simpatičnog Andrejeva bistroa s dobrom hranom.Čini nam se, naime, da u posljednje vrijeme zagrebačka publika ponovo postaje kulinarski pa možda i vinski ambicioznija, i da će od Barbieri’sa očekivati stanoviti spektakl. S obzirom na reputaciju chefa i na prestižni interijer sa snažnim restoranskim pedigreom, otvaranje Barbieri’sa svakako bi trebao biti središnji kulinarsko-društveni događaj u Zagrebu ove zime.

Naposljetku, u prostoru lounge bara Witness na Zrinjevcu, već neko vrijeme radi i restoran, što se može zaključiti po natpisu na ulazu ali ne i po uređenju. Witness i dalje izgleda kao lounge bar iz, recimo, 2008. ili 2009.godine. U Witness se uselio renomirani dalmatinski kuhar Toni Erceg, koji je prije dolaska u Zagreb radio u restoranu LD korčulanskog butik hotela Lešić Dimitri, člana prestižnog svjetskog lanca Relais et Chateaux. S Ercegovim smo se kuhanjem pri put susreli na prosinačkoj zagrebačkoj Gypsy table večeri, gdje je pripremio izvrstan ragu od sipe s kremom od krumpira i crnim tartufima. Witness na svom Faceu već objavljuje  atraktivne fotografije Ercegovih tanjura, uz potpis “još malo”, pa se nadamo da će restoran uskoro proraditi punim kapacitetom.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Zagrebačku zimu mogla bi ugrijati otvaranja tri uzbudljiva restorana

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min