Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

9 lokacija koje je McDonald’s trebao pustiti na miru

trg-sv-petra-vatikan

Rimski kardinali bijesni su zbog odluke da se dopusti otvaranje McDonald’sa na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, praktički nekoliko koraka od srca katoličke crkve. Kardinal Elio Sgreccia to je nazvao “u najmanju ruku perverznom odlukom” koja ne poštuje arhitekstonske tradicije jednog od najvažnijih trgova na svijetu. Sada će sedam kardinala stanovati iznad fast-food restorana a zlatni će lukovi McDonald’sa parirati kolonadama trga. McDonald’su je dozvolu izdala ASPA, institucija koja upravlja vatikanskim nekretninama. Ovo je mala lista lokacija na kojima McDonald’s zaista nema što tražiti.

VATIKAN – TRG SV. PETRA

Jedan je ljuti kardinal pisao i Papi Franji moleći ga da intervenira, jer smatra da 30.000 eura mjesečno nije vrijedno tog glasnog, masnog lokala koji će se protezati na više od 500 četvornih metara. Moreno Prosperi, predsjednik Odbora za zaštitu Borga, povijesnog okruga u kojemu se nalazi Vatikan, izjavio je da je McDonald’s novi udarac tom dijelu rima, koji već pati pod hordama turista koje privlači cijele godine. Štoviše, Prosperi strahuje da je izgubljen identitet cijelog tog dijela grada, unakaženog ilegalnim štandovima sa suvenirima i mini-marketima.

PARIZ – RUE MONTORGUEIL, RUE DE RIVOLI

Pariška gradska uprava lani je poručila McDonald’su da će napraviti sve što može kako bi ga spriječila da otvori još jedan, golemi lokal na tri kata u Rue Morntorgueil u 2. arondismanu, jednom od povijesnih središta grada, u kojemu su već Starbucks i belgijski fast food lanac Quick. McDonald’s je tri puta tražio dozvolu za otvaranje i grad ga je tri puta odbijao,ali korporacija ne odustaje. Prvi veliki prosvjedi oko McDonald’sa u Parizu bili su 90-tih kad su otvarali lokal u ikonografskoj arkadi u Rue de Rivoli. 

PRAG – MUZEJ KOMUNIZMA

McDonald’s je u Pragu uvijek bio više od fast food lanca. Otvaranje prvog lokala bilo je snažan simbol raspada komunističkih režima u istočnoj Europi, za vrijeme antiglobalističkih prosvjeda početkom 2000-tih McDonald’s je bio glavna meta nasilja kao simbol kapitalizma, a jedan od posjećenijih lokala u Pragu danas je onaj ispred Muzeja komunizma, koji funkcionira kao muzejski kafe i neka vrsta ne baš sretnog završnog komentara za posjetitelje koji završavaju obilazak muzeja.

MILANO – GALLERIA VITTORIO EMMANUELE

milano

U Milanu McDonald’s trpi dosta jak pritisak zaštitnika kulturnih vrijednosti. Čuveni lokal na Piazza San Babila, prvi McDonald’s u Italiji otvoren 1984. , vlasnik povijesne zgrade u kojoj se nalazio, prošlog je ljeta izbacio bez objašnjenja. Kako je objasnio povjesničar Paolo Apice, taj je McDonalds’s bio važan jer je jedan od prvih lokala koji je okupljao sve građane kao trendi mjesto. Do kraja 70-tih, ljevičari i desničari bili su podijeljeni. San Babila je bio utvrda desničara, a ljevičari su više voljeli Piazzu Santo Stefano. Kriva boja jakne mogla je izazvati tuču. Drugi milanski poznati McDonald’s, onaj u raskošnoj shopping galeriji Vittorio Emanuele II, vlasnici nekretnine izbacili su kako bi oslobodlii mjesto za Pradu pa je kompanija tužila grad za 24 milijuna eura.

FIRENCA – PIAZZA DEL DUOMO

Nekoliko godina nakon milanske, McDonald’s je završio na sudu s firentinskom gradskom upravom, jer im je gradonačelnik Dario Nardella u lipnju odbio još jedan zahtjev za otvaranje lokala na Piazzi del Duomo, jednoj od najvećih povijesnih i arhitektonskih znamenitosti Firence. McDonald’s tuži Firencu za 17,8 milijuna eura, ali gradonačelnik je poručio da iza sebe ima ekspertizu teničke komisije zadužene za očuvanje stare gradske jezgre i da neće popustiti. 

ENGLESKA – DVORAC WINDSOR

Kad je kraljevska obitelj 2008. kupovala veliko imanje Bath Road Retail Park u Sloughu, s njim su dobili i drive-in McDonald’s, prvi fast-food u vlasništvu kraljevske obitelji. McDonald’s se može vidjeti iz kraljičinih odaja u dvorcu, zajedno s još nekoliko trgovina u ustoj zoni. Nitko nikad u tom McDonald’su nije vidio nijednog člana kraljevske obitelji.

KINA – YANGSHUO

Daleko od toga da je Yangshuo neko zen mjesto. Gradić i istoimeni okrug na jugoistoku Kine postali su slavni 80-tih godina kad su backpackeri otkrili tamošnje rajske krajolike. Priroda oko Yangshua i danas je veličanstvena, a mjesto je uspjelo zadržati nešto od stare nedužnosti i čistoće iako je turizam tamo namnožio klubove, diskoteke i restorane. Čak i u turističkom šarenilu McDonald’sova zgradurina  boli kao šaka u oko, ugurana između mirnog jezera i fascinantnog pogleda na planinske vrhove, bez naznaka pokušaja da se arhitektura barem malo prilagodi okolišu.

AUSTRALIJA – HOTEL VICTORIA

Vjerojatno naljepši McDonald’s na svijetu nalazi se u Clifton Hillu u Melbourneu, u art deco zgradi arhitekta Jamesa Hastiea Wardropa iz 1937. sagrađenoj za hotel United Kingdom.  Spektakularni lokal ima duboke zakrivljene balkone, ukrase na fasadi prizemlja i lijepo razvedeni interijer koji kompanija do danas čuva gotovo u izvornom obliku.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

9 lokacija koje je McDonald’s trebao pustiti na miru

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min