Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvara se splitska Paradigma

paradigma-glavna

Splitska Paradigma, jedan od najambicioznijih restorana otvorenih u Hrvatskoj za dugo vremena, zatvorit će se na tri godine. Vijest je u ponedjeljak na svom Facebook profilu objavio vlasnik Paradigme Zoran Pejović, a potpisuje je cijeli tim restorana. Zatvaranje Paradigme najavljeno je dan nakon što smo objavili da chef Ante Udovičić napušta restoran.

Pod naslovom “Zanimljiva vremena” Pejović je tri godine rada Paradigme sumirao kao zanimljivo vrijeme u kojemu su htjeli mijenjati paradigmu splitskog ugostiteljstva. “Vjerovali smo, a i dalje vjerujemo, da se ljestvica mora podizati ukoliko želimo napredovati u bilo čemu, a naročito sada, u ugostiteljstvu i turizmu koji nam preostaju kao posljednja slamka za koju se cijelo gospodarstvo drži vrhovima prstiju”. Kao jedan od glavnih razloga za zatvaranje, Paradigma navodi odluku Vlade premijera Plenkovića da udvostruči PDV u ugostiteljstvu. Porezi su “nas doveli tu gdje jesmo, a najavljena povećanja su istog trena obesmislila sve naše dosadašnje napore, raznim drugim opterećenjima, lihvarskim kamatama, čestim inspekcijama i pripadajućim kaznama, administraciji i birokraciji i sveukupnoj investicijskoj i pratećoj društvenoj klimi, koja u potpunosti diše u skladu s onom starom izrekom da susjednu crkne krava”. Paradigma nas je potrošila u svakom smislu te riječi, napisao je Pejović. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=720878084745133&set=a.132791756887105.31300.100004688430355&type=3&theater

“Paradigma nije restoran, Paradigma je način razmišljanja. Paradigma nije bankomat, Paradigma traži kontinuirano investiranje, ljudsko, financijsko i duhovno. Paradigma nas je potrošila u svakom smislu te riječi. Paradigma je izrodila mnogo novih iskrenih prijateljstava, mnogo novih dragih poznanstava, mnogima utabala stazu za daljnji napredak i bolje karijere, a pomogla i nama samima u pozicioniranju u ovoj maloj bari hrvatske gastronomije, koja nije puna krokodila kako neki kažu, već isključivo punoglavaca i žaba. Da se i mi sami ne bismo izlegli iz punoglavaca u neku smeđu žabu, odlučili smo staviti Paradigmu u hibernaciju na tri godine.” Po zakonitostima restoranske industrije, zatvaranje restorana na tri godine obično znači zauvijek, ali Pejović tvrdi da nema namjeru odustati. U prostor Paradigme privremeno će ući Paradox. “Ostajemo u jednostavnijem konceptu, njegujemo i razvijamo dalmatinsku vinsku priču i čuvamo mjesto za novu Paradigmu 2020.”

“Split se razvija, broj hotelskih visokokategornika u najavi je svakim danom sve veći, iako još čekamo na početak realizacije barem nekog od tih brojnih projekata. Nadamo se da će i porezna politika pokazati mnogo više razumijevanja u narednim godinama za ovu našu djelatnost i da će se cjelokupna klima unaprijediti. Pomenute promjene predstavljaju preduvjet za razvoj kvalitetnog ugostiteljstva u Splitu i Hrvatsko.j” zaključio je Pejović. Paradigma je u izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice zauzela 10. mjesto prema mišljenju restoranskih profesionalaca koji su u njemu sudjelovali, prvi su u hrvatskoj otvorili pop-up, zimsko izdanje u Zagrebu i pokušali modernizirati dalmatinsku restoransku ponudu. Tim Paradigme bio je spreman za poduhvat, ali čini se da Split nije bio spreman za Paradigmu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.