Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FINALE ODBROJAVANJA IZBORA ZA RESTORAN GODINE 4. MJESTO – PLAVI PODRUM

plavi-podrum1

Plavi podrum  je velika institucija hrvatske gastronomije. Njegov je posebni značaj u činjenici da svoj zaista prvorazredni status uspijeva održavati skoro dvadeset godina.

Osobno govoreći, recenzenti Kulta Plave Kamenice smatraju da je Plavi podrum Daniele Kramarić jedan od dva najbolja hrvatska restorana. Uostalom, Plavi podrum jedini je hrvatski restoran koji je ušao na San Pellegrinovu listu 100 najboljih restorana na svijetu. Većina sudionika naše ankete zastupala je ponešto drukčije stavove, pa je Plavi podrum sa 96 bodova završio na četvrtom mjestu izbora za Restoran godine, u kojem je glasovalo više od četrdeset chefova, restoratera i drugih protagonista domaće  restoranske industrije. Mislimo da je riječ o sljedećem.

Plavi podrum prije deset godina bio je jedan od najinovativnijih restorana u zemlji. S dolaskom velike krize 2008. i 2009. godne Plavi podrum donekle je promijenio svoju  gastonomsku filozofiju, viziju i misiju, pa je odlučio odustati od inovacija i postati kustos nespornih tradicionalnih vrijednosti hrvatske gastronomije. Pod nespornim, tradicionalnim, svjetski relevatnim vrijednostima hrvatske gastronomije svakako podrazumijevamo kvarnerske škampe, istarska maslinova ulja, bijele tartufe i vrhunsku bijelu ribu. U sve te četiri discipline Plavi podrum nastavio je biti najbolji ili među najboljima na sceni.

Međutim, Plavi podrum u tom je konvecnionalnom razdoblju prestao uspostavljati nove standarde, što su kolege iz biznisa valorizirale nešto nižim ocjenama. Daniela i Damir Kramarić razumijeli su, naravno, kako je došlo vrijeme da se ponovo počnu mijenjati pa su u ljeto 2016. godine krenuli uvoditi nova jela, s modernističkim kulinarskim tehnikama.

Ove su godine renovirali restoran i kuhinju. Sve što smo dosad probali iz novog repertoara Plavog podruma bilo je vrlo fino, do izvanredno. Osobita prednost Plavog podruma jest u perfektnoj primjeni klasičnih kuharskih tehnika, njihov je fritto misto uvijek hrskav i sočan, njihov je šanpjer savršeno pečen, a njihove espume nikad se ne razlijevaju po tanjuru. Kombinacija dobro uvježbanih konvencionalnih formi i ponovo probuđene strasti za drukčijim okusima i neobičnim teksturama, Plavom podrumu upravo daje još bar desetak godina uspješnog života. Vinska lista jedna je od četiri najbolje u Hrvatskoj, uz Bevandu, Noel i Dubravkin put. Plavi podrum velika je institucija hrvatske gastronomije. Njegov je posebni značaj u činjenici da svoj zaista prvorazredni status uspijeva održavati skoro dvadeset godina.

Pogledajte tko je sve glasovao u izboru Restorana godine

Finalisti izbora za Restoran godine 2016. 

Pravila glasanja možete pogledati OVDJE.

 

PLAVI PODRUM
Obala Frana Supila 4, Volosko

Vlasnica i sommelierka Daniela Kramarić

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.