Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U restoranu Kvatrić, dijelu velikog sustava Catering Kvatrić, kuhari ne znaju ispeći biftek

kvatric-g

Jučer predvečer zatekli smo se gladni i na hladnom, u blizni restorana Kvatrić na tramvajskoj stanici u Maksimirskoj. Nismo imali nikakvih posebnih hedonističkih  ambicije, htjeli smo se skloniti na toplo i na brzinu nešto pojesti. Pa smo ušli u taj restoran, koji pod raznim imenima posluje stotinjak godina: zvao  se Orljava, pa u dugoj ribljoj fazi Koralji, da bi u 2000-tima postao Kvvatrić. S dugačkog i starinskog menija naručili smo najjednostavnije moguće jelo: srednje pečeni biftek. Biftek je na stol došao vrlo brzo, bio je mekan i nije bio neukusan. Međutim, negdje poslije treće odrezane šnite, tanjur se pretvorio u jezero puno tamnocrvenog soka koji je neugodno asocirao na krv. Osim što je sve to skupa ružno izgledalo, biftek je zahvaljujući ekstenzivnom”krvarenju” izgubio puno dodatnog mesnog okusa.

Biftek u crvenoj lokvi materijalni je dokaz da Kvatrićev kuhar ne zna peći meso.  Naime, kada pečemo steakove, jedno od temeljnih, nezaobilaznih pravila je da meso poslije skidanja s vatre mora odmoriti barem 4 do 5 minuta na toplom mjestu. Odmaranje steaka poslije pečenja neophodno je da bi se mišićna vlakna u mesu opustila što mesnim dsokovima omogućuje da se ravnomjerno raspore po cijelom odresku. Ako preskočimo tih pet minuta, posve je neizbježno da se tanjur s biftekom pretvori u krvavocrveno jezerce, baš poput ovog na fotografiji.

kvatric

Biftek, naravno, nećemo servirati mlak, nego ćemo ga na stol donijeti na vrućem tanjuru. Dosta je neobično da u današnje vrijeme još ima  profesionalnih kuhara koji ne znaju to elementarno pravilo o tretmanu steakova. E sada, sve bi ovo bilo posve nevažno sa je Kvatrić samo još jedna od bezbrojnih malih gostionica na istoimenom trgu i u istoimenom kvartu. Restoran Kvatrić, međutim, dio je dosta velike organizacije koja se zove Catering Kvatrić i posjeduje još nekoliko restorana, kafića i prostora za vjenčanje, i koja se stalno širi, što je vidljivo i na njihovoj web stranici. Zaista nije dobro kad tvrtka koja se bavi organizacijom vaših svadbi, promocija ili poslovnih domjenaka, drži svoj glavni restoran u prilično zapuštenom stanju.

Naime, osim što ne znaju ispeći biftek u Kvatriću nemaju ni vinsku listu. Zapravo, imaju ali su nam ljubazni konobari priznali kako je lista toliko stara da je nema smisla pokazivati gostima.  Najprivlačnija osobina zagrebačkog restorana Kvatrić su cijene: osim bifteka ništa ne košta više od 60 ili 70 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.