Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li restoranska industrija upravo odlučila potpisati predaju Ministarstvu financija?

restorani-turizam

U četvrtak 24. studenog u deset ujutro, u Esplanadi počinje Forum ugostitelja grada Zagreba. Udruženje ugostitelja izlijepilo je grad jumbo plakatima, s vidljivim znakom 25 posto PDV-a. Čini se,dakle, da se pobuna restoranske industrije protiv udvostručenja PDV-a nastavlja. No, s druge strane stječemo dojam da su se restorateri polako počeli predavati. Činjenica je, primjerice, da gotovo nitko od važnijih hrvatskih vlasnika i voditelja restorana ne želi pod svojim imenom u javnosti napadati reformu. Jedna nam je ugledna chefica ovih dana poslala mail u kojem objašnjava kako je izgubila aktivistički gen, pa zato odustaje od slanja teksta protiv PDV-a, koji je već bio gotov. Drugi , bitno utjecajniji vlasnik velikog restorana koji je prvo bio pristao na intervju, povukao se uz obrazloženje do dosad nije sudjelovao u radu strukovnih udruženja, pa da sada nema smisla da govori u ime struke. Treći, četvrti i peti , redom poznata imena, otvoreno su kazali da ne žele javno istupati jer se boje da time ne ugroze svoj posao: zatvaranje Sofre zbog pušenja u restoranu očito je izazvalo značajan pedagoški učinak.

Nasuprot ovom zakonu šutnje, oni koji su se odlučili javno progovoriti protiv PDV-a poput Rougemarinova chefa Marina Medaka, privukli su golemu pažnju javnosti. Samo na Kultu Plave Kamenice Medakov je napad na poreznu reformu vidjelo više od 50 tisuća ljidi. Osim što su oprezni u javnim istupima, restorateri su, čini se, odustali od pobunjeničkih metoda borbe protiv većeg poreza: prvih dana poslije objavljivanja sadržaja porezne reforme naslušali smo se puno zanimljivih i radikanih prijedloga: od privremenog zatvaranja restorana do izbacivanja političara vladajuće koalicije iz restorana. Danas su svi takvi prijedlozi nestali iz javnog opticaja.

Moguće je, naravno, da se restoranska industrija odlučila na tiho lobiranje kojem je glavni cilj odgoda povećanja PDV-a. Međutim, ako se 1. siječnja uistinu uvede PDV od 25 posto, hrvatski će ugostitelji morati sami sebi priznati da nisu učinili previše kako bi spriječili odluku koja opasno ugrožava poslovanje jednog od važnijih i uspješnijih domaćih poslovnih sektora. Dok će Vlada zadovoljno konstatirati kako je ispravno procijenila da joj restoranska industrija neće praviti probleme, pa se tu industriju, eto, može najlakše dodatno oporezivati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.