Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kalifornija je legalizirala marihuanu. Neka sparivanje s vinima počne…

wine-weed

Kalifornija je ovoga tjedna izglasala legalizaciju marihuane. Komercijalizacija tako aromatične i opojne biljke u tako moćnoj vinskoj regiji naprosto nameće pitanje sparivanja marihuane i vina. Koje se zapravo počelo aktualizirati čim je marihuana legalizirana u SAD-u pa su svim počeli učiti o svojstvima različitih sorti i hibrida, tako da se na internetu može pronaći dosta prijedloga. Ono što je zanimljivo je da je južnoafrička vinarija Mulderbosch lani dio svoj native oglašavanja temeljila na sparivanju vina s marijuanom, kao u ovom članku u The Canabistu. Ovdje, naravno, nikoga ne potičemo da se istovremeno napuši i napije. Uostalom, većina istraživanja i tastinga radi se zbog popularnosti vina s infuzijama marihuane u Americi koje stvara jedno novo i dosta neobično tržište. Mi smo samo zatiželjni koje su sretne spojeve američki sommelieri i renzenti koji ocjenjuju komercijalno dostupne sorte marihuane dosad pronašli.

marijuana-wine

Logika komercijalnosti nalaže da se vina od najpopularnih sorti grožđa sparuju s najpopularnijim sortama marihuane, pa su takvi prijedlozi i najčešći. 

 

Sauvignon blanc – Trainwreck

Moćne primarne arome sauvignon blanca, ali i drugih suhih bijelih vina jačeg tijela, relativno visokih kiselina i naglašenih voćnih aroma, dobro se slažu sa zemljanim ali uravnoteženim okusima sorte Trainwreck marihuane. Štoviše, upravo tercijarne noge te marihuane koje nisu jake, naglašavaju suptilnije note sauvignon blanca, a kiseline u vinu pak ojačavaju limunski aftertaste Trainwrecka. Mulderboschovi sommelieri, pak, za sauvignon predlažu hibrid Amnesia Haze, jer je može uravnotežiti sve od zelenih novozelandskih do tropskih i voćnih kalifornijskih sauvignona naglašavajući bogatstvo i kiseline.


Slatki rizling  – Northern Lights

Slatka vina također dobro idu s nekim sortama marihuane. Posebno neki australski rizlinzi s moćnim kiselinama i citrusnim aromama, koje predlažu uz  sortu Northern Lights zato što ta marihuana ima naglaševe citrusne okuse koji pomažu kiselinama u slatkom vinu i naglašavaju njegove citrusne arome. Northern Lights ima dovoljnu količinu slatkoće da zaokruži okus vina. 


Chardonnay – Pineapple Express

Bogata bijela vina velikog tijela, bogate teksture i kompleksnih voćnih aroma par su za Pineapple Express marihuanu. Postoji određeno mišljenje i da chardonnayi iz kasnijih berbi bolje idu uz marihuane s aromama egzotičnog voća, a iz ranijih uz citrusne sorte biljke. Slađe, tropske arome u Pineaple Expressu općenito dobro ide uz chardonnay jer naglašavaju kompleksnost voća u njemu. 


Šampanjac – Jack Herer

Šampanjci i suhi pjenušci zbog kiselina traže jake zemljane i šumske arome i note drva koje ima Jack Herer.

 

Port – Blueberry

Suhi i bijeli port očekuje veliki rast, ali zasad je fokus na slađim varijantama koje se poslužuju kao desertna vina. Arome zimzelena i slatkoća sorte Blueberry s jakim voćnim elementima raspjevat će port, posebno uz slastice od crne čokolade.

 

Rose – Bubba Kush

Uz izrazito suhe rosee bi išao i Jack Herer jer s tim vinom dijeli voćne note i zemljasti aftertaste. Arome citrusa, bombona od višnje i kupina propjevat će uz Bubba Kush. 

 

Pinot Noir – Sour Diesel 

Elegantna, laganija bijela vina s voćnim i zemljanim notama treba sparivati s aromatičnijim sortama marihuane sličnih aroma. Jak miris Sour Diesela za mnoge je definicija mirisa marihuane. Isprva oštar, brzo se razblažuje u bogate note borovine i arome zelenih limuna.


Merlot – Strawberry Cough

Snaga crvenog voća i glatki finiš merlota par su za Strawberry Cough, izrazito slatku sortu marihuane koja . This strain contains an amazingly sweet strawberry flavor that expertly compliments the red fruit taste of merlot.


Cabernet sauvignon – White Widow

Općenito moćna crna vina, posebno ona s naglašenim aromama tamnog voća i papra poput cabernet sauvignona, traže i najjače sorte marihuane. White Widow je poznata po superintenzivnom, na momente agresivnom mirisu punom tercijarnih aroma i jedna je od rijetkih sorti marihuane koja se može nositi s rasnim cabernetima. Bordoške kupaže s naglašenijim začinskim aromama, dobro idu uz Purple ili Blackberry Kush.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.