Marin Vanjak iz O’Hare dao nam je recept za opaki Panuzzo sa čvarcima koji se može ispeći kod kuće

Prošli tjedan slušali smo prijatelja kako oduševljeno prepričava detalje o pizzi sa čvarcima koju je pojeo u O’Hari. Napoletana sa čvarcima nov je ulaz na njihovoj listi i zvuči tako dobro da smo odmah zamolili vlasnika Marina Vanjaka da nam da recept s kojim bismo sličnu divotu mogli napraviti kod kuće. Vanjak je predložio Panuzzo, napolitanski Panouzzo.

O’Harina Napoletana sa čvarcima
“Panouzzo je tradicionalni proizvod iz Amalfija, prvi puta složen u jednoj pizzeriji u mjestu Gregano”, objasnio je Vanjak, “vještiji kućni kuhari od istog tijesta mogu napraviti i pizzu. Ključna stvar je da prostorija u kojoj se radi tijesto mora biti na temperaturi od 20-25 stupnjeva, zatvorena, bez propuha i strujanja zraka”
PANUZZO SA ČVARCIMA
Tijesto
- U posudu ulijte pola litre hladne vode iz slavine.
- Dodajte 1 kg prosijanog glatkog brašna tip 550.
- U drugoj posudi razmutite 2 grama svježeg kvasa (kocka) u 1dcl hladne vode.
- Umijesite zamijes dodajući razmućeni kvas.
- Smjesu zamijesite u grubo, pokrijte vlažnom krpom i pustite da odstoji 20 minuta.
- Nakon toga dodajte 30 grama morske soli i izradite tijesto malo finije na radnoj površini (drvenoj idealno).
- Pokrijte mokrom krpom i pustite još 20 minuta.
- Za bolju rastezljivost na kraju dodajte veliku žlicu maslinovog ulja i opet izradite tijesto.
- Takvu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi u masi 4 sata.
- Pripremite košarice u kojima je pobrašnjena lanena krpa.
- Formirajte kuglice veličine 200 dkg i pustite da 8-12 sati odstoji u košaricama.Tijesto je spremno za pečenje…
Priprema
Zagrijte pećnicu na najjačoj mogućoj temperaturi i pecite dok se ne pojave zlatno crnkaste flekice. Pazite da ne prepečete tijesto. Izvadite iz pećnice i prerežite popola. Namažite namazom od crne slavonske svinje. Pospite čvarcima i napunite bivoljom mozzarellom, ljubičastim lukom i mikro zelenjem. Dok je tijesto još ljepljivo spojite rubove i vratite u ugrijanu pećnicu. Dobro zapecite dok Panuzzo ne dobije crnkaste fleke. Na kraju pospite parmezanom i servitajte na drvenoj dasci sa malo mikro zelenja… Dobar tek!