Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kod Ane se vjerojatno nikad nije bolje jelo, a sad se i dobro pije

mali-bar-sala

Mali bar Ane Ugarković prilično je sezonski restoran, pa je stoga logično što smo ga išli provjeriti usred jeseni. U utorak je u Zagrebu bilo hladno i mokro, dok je kod Ane sve mirisalo na toplo, aromatično i bogato. Jelovnik je možda bio baš manje sezonskog karaktera nego što smo očekivali; vrlo malo gljiva, samo jedan prilog od buče, ništa od kestena, ništa od divljači i ništa od sezonskih riba poput listova. Recimo da je pljusak u utorak ujutro omeo one kuhare koju hranu doista kupuju na tržnicama, pa onda odlučuju o meniju. No, zato je ono što smo kušali bilo upravo izvanredno.

dsc04292

Ravioli od svinje mangulice s prženim timijanom i pinjolima ideal su suvremene zagrebačke bistrologije: zanosno raskošni, slasni, čisti okusi mesa fenomenalno su se nadopunjavali s perfektnom teksturom tijesta i svilenkastim umakom. Anini ravioli zaslužuju čistu peticu i spadaju među najbolje stvari koje se ovih dana mogu pojesti u zagrebačkim restoranima. Salata od roastbeefa s puno prženog luka, asocirala nas je, pak, na londonske gastropubove. Slatki okus savršeno hrskavog luka i puno blage mlade rikule, fino su se složili s propisno tanko narezanom putrastom govedinom.

dsc04293

Torta od maka i naranče izvrstan je jesenji desert bogat toplim aromama i okusima, dok je čokoladna torta s malinama bila uobičajeno dobra. Svaki griz svega što smo jučer kušali u Malom baru izazvao je skoro čisto uživanje. No, to smo nekako očekivali, budući da je Mali bar ove godine u vjerojatno najboljoj formi otkako je otvoren. Ono što nismo očekivali je relativno dobra ponuda vina, mnogo bolja nego ljetos, osobito kad je riječ o bijelim vinima.

dsc04294 dsc04296

U Malom baru sad možete naručiti famoznu Podveršičevu Kapju za 350 kuna, što je tek stotinjak više nego u vinotekama, pa jednostavnu ali vrlo dobru Jakončićevu rebulu iz 2015. za sasvim pristojnih 180 kuna, pa jedan zanimljivi Sancerre, dok se na čaše toči jako fina Dobravčeva malvazija. Nedostaje im još pokoji dobar rizling; suhi i polusuhi rizlinzi, plešivički, austrijski ili alzaški, izvrsno se, primjerice, slažu sa svinjetinom. Stanje s crnim vinima ponešto je slabije. Mali bar u utorak oko ručka bio je solidno popunjen. Zasluženo. Restoran Ane Ugarković definitivno spada među najpouzdanije i naugodnije lokale u Zagrebu.

 

MALI BAR
Vlaška 63, Zagreb

HRANA 4/5  POSLUGA +3/5  AMBIJENT +3/5

Kreditne kartice:Visa, Master

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.