Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Još malo o razočaravajućim čokoladama: La Chocolate je ozbiljan debakl

la-chocolate-2

Ponedjeljak popodne proveli smo u potrazi za vrhunskim hrvatskim čokoladama. Kojih zasad nažalost nema. Jedno od većih razočaranja doživjeli smo u lijepo uređenoj čokoladarnici i čajoteci La Chocolate na početku Masarykove, odmah kraj ulaza u prolaz kina Europa. La Chocolate drži dvije vrste čokolada.

Jedne dolaze iz Sjedinjenih Država, a njihovi se okusi baziraju na svim mogućim vrstama čajeva. One imaju neodoljivo duhovite omote, koštaju oko 35 kuna te ih, nažalost , nismo probali  jer smo željeli kušati lokalni proizvod.

Druge, koje koštaju 29 kuna, proizvode se u Sloveniji, po recepturi tvrtke La Chocolate. Ljubazna prodavačica nije nam znala reći tko je dobavljač bazične čokolade ni koje se njene glavne značajke, ni o kojoj je sorti kakaa  riječ. Samo je ponovila da se, eto, te čokolade proizvode u Sloveniji po originalnim  receptima, što nas je podsjetilo na jedan zasluženo neuspješni čokoladni butik u Tkalčićevoj, koji je također prodavao čokolade i praline iz Slovenije, i koji se davno zatvorio.

la-chocolate

Kupili smo slovensko-hrvatsku čkoladu s morskom soli, koja vrlo lijepo izgleda u omotu. I kad je izvadimo ne doima se neuglednom, premda se vidi da čokolada nije posve sjana i glatka, ali nije ni namjerno gruba kao, recimo, izvrsne čokolade britanske tvrtke Green and Black’s Organic, koje su se svojedobno masovno distribuirale u Hrvatskoj.

la-chocolate-1

La Chocolateova čokolada doima se naprosto osrednje i nedorađeno. Izgled je, međutim, sasvim solidan u uspredbi s okusom. La Chocolateova crna čokolada s morskom soli neugodno je slatka, no ne radi se o uobičajenoj čokoladnoj slatkoći, nego o onoj tupoj, bljutavoj slatkoći tipičnoj za niz trećerazrednih konditorskih proizvoda poput jeftinih keksa, napolitanki ili malih štangica s voćnim aromama i čokoladnim preljevima.

Taj okus jeftine slatkoće poptuno je zatrovao La Chocolatevou čokoladu, te ju je učinio apsolutno nejestivom. Prilično je nevjerojatno da tako inferioran proizvod košta tridesetak posto više od pristojnih industrijskih crnih čokolada koje se prodaju u  svim boljim samoposluživanjima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.