Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miseria Nobile – Etnografski muzej s kobasicama i pršutom u najstrožem centru grada

miseria-nobile-izlog

Prije nekoliko tjedana u prolazu iličkog Nobodera, u izlogu na izlazu prema Bogovićevoj otvoren je lokal gdje konobari u narodnim nošnjama režu pršute, pancete i sireve iz svih dijelova zemlje. Miseria Nobile, prilično briljantno ime, uređena je namjerno i konzekventno  rustikalno, kao što je i mali jelovnik konzekventan u pokušaju da pokaže različite običaje sušenja mesa i proizvodnje  sireva iz različitih hrvatskih regija. Miseria Nobile priprema, dakle, hladne plate iz Istre, Dalmacije, Zagorja, Slavonije i  Like te jednu s okusima iz cijele zemlje.

Platom iz Like (i Gorskog kotara) dominiraju salame i kobasice od medvjeda i druge divljači  te lički sir škripavac. Slavonska plata puna je kulena, kulenove seke, čvaraka i ajvara, istarska se bazira na istarskom pršutu, panceti i kobasici od boškarina, dok se dalmatinska , koju smo naručili , sastoji od dalmatinskog pršuta, sira iz mišine, inćuna, kapara, crne tapenade, Alkarske salame, badema i vrlo dobrog Gligorina sira  Liburjan.

dsc03715

Sve što smo dobili na dalmatinskoj plati bilo je jako fino, osim što je Alkarska kobasica, inače proizvod drage nam mesnice Mel Lovrić, imala lagani ali nažalost ipak primjetan ton ustajale masnoće. Plate koštaju oko 180 kuna i namijenjene su za dvoje; ljubazno osoblje bez problema će platu prepoloviti u jako obilan obrok za jednu osobu i onda to naplatiti 90 kuna. 

Šteta je jedino što uz svaku platu nisu potpisani proizvođači suhog mesa i sira. Personalizacijom dobavljača koncept Miserie Nobile dobio bi na uvjerljivosti i komercijalnosti, budući da ljudi žele znati što jedu te da više vole hranu malih, proizvođača koje Miseria okuplja, nego velikih tvrtki.

dsc03718

Vinska je karta također regionalno distinktivna, s vrlo dobrim predstavnicima pojedinih područja i žanrova: Bregovitu Hrvatsku reprezentira Tomčev rizling iz 2013. godine (koji je već počeo razvijati petrolejske note), Dalmaciju Stinin pošip, Slavoniju nekoliko Krauthakerovih etiketa, a Istru Kozlović i Matošević; baš kako treba, bez ijedne ozbiljnije primjedbe. Cijene vina su sasvim korektne, tako da smo pola dalamtinske plate (s brdom solidnog kruha), buteljku rizlinga i bocu vode platili 360 kuna.

img_4149-3

Miseria Nobile, mali etnografski izlog u središtu Zagreba s još nekoliko stolova u podrumu, odličan je koncept koji bi morao privući strane turiste, ali bi trebao postati popularan i među Zagrepčanima.Vrlo dobri, pred vama rezani pršuti, kuleni i sirevi, s čašom ili dvije finog vina, mogu biti sjajan kratki odmor od gradske gužve  i svih mogućih stvari koje baš taj čas moramo obaviti. Nadamo se da će Miseria Nobile zaživjeti. Jednu od prepreka vidimo, međutim, u iritantnoj glazbenoj podlozi: ni u jednom pristojnom lokalu ne smije se puštati hrvatski turbo folk, pa makar dolazio s radija.

MISERIA NOBILE

BOGOVIĆEVA 4a, ZAGREB
HRANA +3/5   POSLUGA +3 /5  AMBIJENT +3/5
kartice Master, Visa, Maestro

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.