Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Butterscotch umak za sladoled od zapečenog misa

miso-sladoled

Peter Meehan je na svom portalu Lucky Peach objavio neodoljivi recept za ove dane. Umak za sladoled adaptiran iz recepta njujorškog Momofuku Milk Bara, spaja najbolje od ljeta i jeseni. Ovdje je predložen uz sladoled od vanilije, ali može biti i umak za pite od jabuka i sve deserte koji traže tostirane okuse i malo slanosti, ili kad naprosto imate još malo misa s kojim ne znate što biste. Par minuta u pećnici i dobit ćete divne slane orašaste okuse koje slatkoća smeđeg šećera i bogati maslac pretvaraju u čisti užitak. Teško bismo mogli smisliti lakši i jeftiniji način za nešto što može toliko podići večeru. Tim Momofukua ovaj je recept uvrstio i u svoju novu vegetarijansku kuharicu Power Vegetables! o kojoj smo nedavno pisali. 

SASTOJCI

za 1,5 šalicu umaka

  • 1/2 šalice shiro misa (bijeli miso)
  • 1/4 šalice mirina
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 6 žlica maslaca na sobnoj temperaturi
  • 2 žlice vruće vode

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U pleh stavite silikonsku podlogu za pečenje. Premažite podlogu tankim slojem misa, 5-6 milimetara. Pecite dok miso ne dobije tamnu smeđu boju i malo zagori na rubovima. To će trajati oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi. Ohlađeni miso sastružite u blender. Dodajte mirin, smeđi šećer, maslac i vodu. Blendajte dok ne dobijete glatku masu. Ako vam se umak čini pregust, dodajte još malo vode. Čuvajte u hladnjaku i podgrijte prije posluživanja. Umak traje do tjedan dana. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.