Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cijela australska vinska industrija prešla je na navojne čepove. Evo zašto

screwcap
Cijenjeni vinski kritičar James Halliday i autor više od 56 knjiga o vinima u 40-godišnjoj karijeri, uključujući Vinsku enciklopediju Australije, na svom je blogu objavio manifest za navojne čepove. U članku o osnovama čuvanja vina, Halliday navodi da od 6827 vina iz njegovog Wine Companiona iz 2012. njih 85 danas koristi navojne čepove. “To je ogromna promjena u pejsažu”, piše Halliday. Štoviše, u Australiji se danas 96,8 posto suhih bijelih vina buteljira s navojnim čepovima.
Kako se na Kultu Plave Kamenice sustavno zalažemo za prelazak hrvatskih vinara na navojne čepove, nerijetko nailazimo na različite argumente i izgovore protiv toga, od (pogrešnih) uvjerenja da navojni čepovi ne dopuštaju normalan razvoj vina u boci, do nejasnih dojmova kako bi navojni čepovi uništili ritual posluživanja vina.
Sprečavanje oksidacije
No, nema baš nijednog razloga da nas vinari čija vina ne odležavaju desetljećima pa ne govorimo o mikrooksidaciji, maltretiraju plutenim čepovima koji mogu biti kontaminirani s TCA. Isto tako nema nijednog razloga zbog kojega bi potrošači preferirali plutene čepove, osim ako nisu mazohisti. Pitanje za sve ljubitelje vina je: zar uistinu želimo bacati novac na neupotrebljiva vina?
Halliday navodi nekoliko razloga za masovni prelazak australskih vinara na navojne čepove, pri čemu TCA čak proglašava manje važnim.  “Najgora mana plutenih čepova je oksidacija”, piše Halliday, “kad čep jednostavno ne radi svoj posao obrane vina od zraka. Tu uvjeti skladištenja postaju presudni. Razlike u temperaturi okoline često su skriveni razlog kvarenja vina s plutenim čepovima.
Dnevne promjene temperature
Najopasnije su dnevne promjene temperature, na koje treba dodati i sezonske. Razlog zbog kojega su promjene temperature toliko opasne proizlazi iz gibanja vina, njegova širenja i skupljanja uslijed rasta odnosno pada temperature”. Idealni uvjeti za skladištenje vina su konstantna temperatura do 15 stupnjeva i relativna vlaga 75 posto. Što je moguće samo u tehnološki naprednim hlađenim podrumima koje mnogi nemaju.
Poseban je problem čuvanje vina kod kuće, gdje je kontrola temperature i vlage nemoguća. Tu se navojni čepovi pokazuju posebno praktičnima, jer sprečavaju ili barem usporavaju promjene u vinu. S navojnim čepom, vino će zadržati istu boju u svim bocama i količina će ostati ista kao prvoga dana. Suprotno nekim uvjerenjima, navojni čep ne smeta ni sazrijevanju vina, većina promjena koje vina prolaze zbog protoka vremena ionako je anaerobna, prisutnost kisika samo ih remeti. Kao konačni dokaz, Halliday navodi svoju nedavnu raspravu s direktorom jedne od najprestižnije svjetske vinarije. “Nedavno sam najozbiljnije ponudio 100 dolara više po boci u Domaine de la Romanee-Conti ako mi vina koja od njih kupujem svake godine začepe navojnim umjesto plutenim čepom koji uporno koriste. Aubert de Villaine zna da sam ozbiljan, ali naravno da mu ne pada napamet napraviti tako radikalan korak.” Ali ostatak vinskog svijeta bi trebao.
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.