Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Povijesni Bollingeri pronađeni ljetos na imanju vinarije prodat će se na spektakularnoj aukciji u New Yorku

bollinger-podrumi

Njujorški Sotheby’s je za 19. studenog najavio aukciju “stoljeća” Bollinger šampanjaca, koji će se prodavati izravno iz podruma slavne šampanjske kuće. Riječ je o nedavnom otkriću u podrumima Bollingera u Ayu, o kojemu smo pisali. Čisteći jednu galeriju podruma ispod stare kuće na imanju, Bollingerovi radnici pronašli su pravo skriveno blago, kolekciju 600 boca šampanjca među kojima je namlađa berba 1921. a najstarija još iz 19. stoljeća, iz 1830. Predsjednik Bollingera Jerome Philipon to je iskoristio za promociju Bollingerovih vrhunskih izdanja i zbirku izložio u dva nova podruma vinarije otvorena krajem lipnja.

Tako je obilježen veliki strateški zaokret u marketingu Bollingera, koji je nakon nekoliko desetljeća okončao partnerstvo s produkcijom filmova o Jamesu Bondu da bi promociju okrenuo od imidž kampanja i fokusirao je na kvalitetu svojih vina. 

Prva ovakva aukcija Bollingera

“Otkriće u našem podrumu i prilika za obnovu naših starih arhiva, nadahnuli su nas na otvaranje nove zbirke vina”, izjavio je ljetos Philipon za Decanter. Bollinger od 70tih godina obnavlja svoje stare boce. Degoržiraju ih, provjeravaju, dolijevaju vina u boce i stavljaju nove čepove. Koriste i “afrometar”, tehnologiju koja omogućava mjerenje pritiska u boci prije otvaranja. Nova kolekcija nazvana Galerie 1829. po godini osnivanja Bollingera obuhvaća 65 vintage šampanjaca i veliku zbirku crnih vina iz berbi prije 1952. U zbirci su Bollinger R.D. iz 1952. i kolekcija Vieilles Vignes Francaises iz 1969. Otvoren je i poseban podrum La Réserve, posvećen magnumima  Bollinger reserve od 1892. nadalje.

Nakon što su izložene u podrumima, berbe iz svakog desetljeća 20 stoljeća sada idu na jednu od najvećih aukcija šampanjaca ikad i prvu ovakvu aukciju za Bollinger. Najveće je zanimanje za jednu bocu Bollingera iz 1914. Kupac će dobiti poseban tretman “Bollinger 1914. Experience”, koji uključuje privatni posjet vinariji i novim podrumima za četiri osobe, obilazak vinograda i večeru u sjajnom restoranu Le Parc u hotelu Beaumont Les Crayères u Reimsu s dvije Michelinove zvjezdice.

Raste zanimanje za ulaganje u rijetke šampanjce

Od šest boca Vieilles Vignes Françaises, na aukciji je jedna boca iz 1988. koja bi mogla otići za 1800 dolara, a ostale su iz pet narednih berbi do 2002.  Prodaje se i 35 lotova Bollingera RD iz berbi iz zadnjih 40 godina, među kojima su tri iz 1973. za koje se očekuje cijena od 2200 dolara te jedan jeroboam iz 1979. koji bi mogao postići cijenu od 3200 dolara. Ova aukcija spaja dva važna nova trenda – rast broja aukcija ravno iz podruma koje kupcima uz trofejna vina nude posjete, degustacije i posebna iskustva, te rast interesa za rijetke šampanjce među kolekcionarima i investitorima koji diversificiraju svoje portfelje tražeći ulaganja izvan Bordeauxa. Cijene najviše rastu Dom Pérignonima, Bollingerovim vinima Vieilles Vignes Françaises te Krugovim vintage i Clos du Mesnil šampanjcima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.