Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bollinger je otvorio nove podrume, s neviđenom zbirkom pronađenih šampanjaca iz 1830.

bollinger-podrumi

Šampanjska kuća Bollinger ima genijalnu novu priču. Njihovi radnici čistili su jednu galeriju podruma ispod stare kuće na imanju u Ayu i pronašli skriveno blago, kolekciju 600 boca šampanjca, najmlađe berbe 1921.a najstarije još iz 19. stoljeća, iz 1830. Sve je sada izloženo u dva nova Bollingerova podruma otvorena ovoga tjedna, piše Decanter. Predsjednik Bollingera Jerome Philipon odlučio je to otkriće pretvoriti u veliku promociju Bollingerovih vrhunskih šampanjaca. Tvrtka mijenja strategiju, nedavno su okončali dugogodišnje legendarno partnerstvo s produkcijom filmova o Jamesu Bondu, promociju svojih vina ubuduće će, umjesto kroz imidž kampanje, voditi naglašavajući njihovu neospornu kvalitetu. 

Obnavljanje starih boca

“Otkriće u našem podrumu i prilika za obnovu naših starih arhiva nadahnuli su nas na stvaranje nove vinoteke”, izjavio je Philipon. Bollinger od 70tih godina polako obnavlja svoje stare boce. Degoržiraju ih, provjeravaju, dolijevaju ista vina i stavljaju nove čepove. Koriste i “afrometar”, tehnologiju koja omogućava mjerenje pritiska u boci prije otvaranja. Nova kolekcija nazvana Galerie 1829. po godini osnivanja Bollingera,. otvorena je ovoga tjedna. U njoj je 65 vintage šampanjaca, zajedno s velikom kolekcijom crnih vina iz berbi prije 1952. U zbirci je Bollinger R.D. iz 1952. i kolekcija Vieilles Vignes Francaises iz 1969. Otvoren je i poseban podrum La Réserve, posvećen magnumima  Bollinger reserve od 1892. nadalje.

U oba prostora mogu se vidjeti berbe iz svakog desetljeća 20. stoljeća. Najviše pažnje privlače 1945 s kojim se nazdravljala pobjeda nad nacistima, 1937, 1928, 1914 za koji se grožđe bralo pod granatama te, više od svih, 1830. Stanje ovih vina najveće je priznanje trajnosti Bollingerova stila i posvećenosti te šampanjske kuće koja godinama mukotrpno obnavlja stare boce. Što se tiče stare kolekcije s kojom počinje ovaj članak, od 54 pronađene boce iz 1830. samo ih se 13 može piti. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.