Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bollinger nakon 37 godina napušta filmove o Jamesu Bondu. Evo zašto

bollinger-bond

U knjigama Iana Fleminga, James Bond imao je relativno demokratičan ukus za šampanjce i pio Veuve Cliquot, Dom Perignon, Krug, Pommery, Taittinger…U filmu, desetljećima je bio odani ljubitelj Bollingera. Ta je velika šampanjska kuća 2015. izbacila napravila ograničenu seriju od 50.000 boca kako bi proslavila premijeru 24. Bondova filma Spectre, magnume Bollingera R.D. iz 1988. u velikim kristalnim bocama koje se pretvaraju u kible. Ali ta priča sad završava.

Bollinger je objavio da se povlači iz partnerstva u filmovima o Jamesu Bondu jer se želi fokusirati “na ugled brenda Bollinger”. Nova strategija je promovirati jedinstvenu Bollingerovu kvalitetu i snažnije povezati ime kuće s njihovim non vintage šampanjcem Bollinger Special Cuvée Brut.

“Godina 2015. bila je uglavnom posvećena proslavi našeg 40-godišnjeg partnerstva s obitelji Broccoli, producentima filmova o Bondu, i za nas je to bila vrlo uspješna godina, novi rekord. Ipak osjećamo da je 2016. dobra prilika za povratak temeljnim kvalitetama našeg vina”, izjavio je predsjednik Bollingera Jérôme Philippon za portal Drinks Business. Ove godine Bollinger je pokrenuo dvije inicijative. Prva je bio londonski masterclass o Special Cuvéeu a druga otvaranje novog podruma nazvanog Gallery 1829 po godini osnivanja Bollingera, gdje će predstaviti svoju povijesnu zbirku s vertikalama koje sežu do 19. stoljeća. “Ostat ćemo neovisna obiteljska vinarija dokle god njegujemo distinktivan stil, naš se marketing uvijek temeljio na tome. Sve je u okusu, a ne u imidžu”, rekao je Philippon.  Bollinger na tržištu želi bolje komunicirati specifičnost svojih šampanjaca, posebno na zrelim tržištima. 

special cuvee

Bollinger Special Cuvée 1911. zajedno su stvorili kuća Bollinger i njihov britanski uvoznik Mentzendorff. Šampanjac je blend 60 posto pinot noira, 25 chardonnaya i 15 posto meuniera od čega 85 posto grožđa dolazi iz Grand Cru i Premier Cru vinograda a većina blenda sastoji se od rezervnih vina neka od kojih su odležala više od 15 godina u magnumima. Sa 8 do 9 grama šećera, Bollinger Special Cuvée odležava dvostruko dulje od vremena koje zahtijeva apelacija. Suradnja na filmovima o Jamesu Bondu počela je 1978. kad je Cubby Broccoli, dugogodišnji producent tih filmova upoznao direktora Bollingera Christiana Bizota, nećaka gospođe Lily Bollinger pod čijim je vodstvom kuća doživjela najveću ekspanziju. Broccolijevo i Bizotovo prijateljstvo povezalo je Bollinger i Bonda u ekskluzivno partnerstvo koje je trajalo od Moonrakera (Operacija svemir) 1979. do danas. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.