Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zdjelarevićev Brutal Muškat iz 2009. godine impresivno je brutalan

zdjelarevic-brutal

Zagrebačka Dobra vina, jedini hrvatski lokal koji se može pohvaliti Wine Spectarorovim priznanjem Award of Excellence, nedavno je otpočeo s novom serijom tjednih vinskih večera. Krajem proljetne sezone u Dobrim su vinima tako predstavljani Ca del Bosco, Livio Felluga i Willy Brundlemayer, neki od najvažijih talijanskih i austrijskih vinara.

Prva značajna ovogodišnja večera u podrumu Green Golda bila je, pak, posvećena Davoru Zdjelareviću, jednom od začetnika hrvatske privatne vinske industrije. Prije dvije godine gospodin Zdjelarević prodao je svoje imanje u Brodskom stupniku, te se počeo baviti “difuznom proizvodnjom vina”

U Zdjelarevićevu rječniku, difuzna proizvodnja vina znači da se on udružuje s uglednim vinarima iz raznih dijelova Hrvatske, pa na njihovu terenu i u njihovim podrumima proizvodi tipična regionalna vina koja se onda prodaju s etiketom ZWS, što znači Zdjelarević Wine Selection.

Regionalna vina pod etiketom ZWS

Tako smo prošle srijede u Dobrim vinima kušali ZWS žlahtinu iz Pavlomira, vrlo dobar ZWS chardonnay iz Erduta i zanimljiv Babić iz šibenskog zaleđa. Uz to, probali smo i zaista ultrakomercijalan charmat pjenušac Grasseco napravljen, naravno, od graševine.

No, apsolutna zvijezda večeri bio je Muškat Brutal iz 2009. godine, napravljen od grožđa iz u slavonskih, bivših Zdjelarevićevih vinograda. Radi se o gotovo suhom muškatu (četiri ili pet grama preostalog šećera), prepunom aroma grožđa, suhog cvijeća i tropskog suhog voća, koji je i danas, poslije sedam godina, nevjerojatno svjež zbog brutalne kiseline.

Muškat Brutal iz 2009. godine jedno je od najboljih vina što ih je Davor Zdjelarević ikad proizveo, a cijenom od 99 kuna u trgovinama, predstavlja prilično nevjerojatnu vrijednost za novac. Nažalost, napunjeno je jedva 2000 buteljki.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.