Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lari & Penati počinju sezonu s duplo većom terasom, odličnim pivom i jednako dobrom hranom

lari-penati-glavna

Na prvi dan jeseni, odmah poslije degustacije sjajnih Olivier Levflaive burgundaca, odlučili smo se otrijezniti u Lari & Penati, našem omiljenom stree food lokalu koji upravo prolazi kroz značajne promjene. Prvo, terasa je dvostruko veća, što znači da oni koji ne rezeviraju na vrijeme sad možda i imaju šanse da ondje jedu u miru i stanovitoj udobnosti. Terasa, doduše, još nije završena; jučer oko dva nedostojala su bar tri ili četiri stola. Lari & Penati se proširio jer je prezueo prostor susjednog kafića koji je godinama tavorio u ispodprosječnosti. Kad smo vlasnika upitali što će učiniti s interijerom drugog lokala, odgovorio je da ondje kani otvoriti wine bar koji bi komunicirao s ponudom hrane, ali i s feelingom Lari & Penati.

lari-penati-terasa

S obzirom na mnogobrojnost lojalnih gostiju, vinski je bar svakako dobra ideja, ali nam je nekako žao što se novi prostor neće iskoristiti za kuhinju, šteta što se tako hrana s toliko talenta priprema na  radnim površinama. Drugo, nakon što je milijun godina prodavao neka od najgorih piva na svijetu Sarajevskog, Lari & Penati sada drži jedno od najboljih piva u Hrvatskoj, Prvo viško, u tri do jučer dostupne verzije: porterm pale ale i sjajni saison. 

lari-penati-reuben

Sinoć su u Zagrebu predstavljene i nove atrakcije ove gerilske pivovare, koje uključuju prvi hrvatski gose, čemu se osobito veselimo. Kada je, pak, o hrani riječ, Lari i Penati ostali su podjednako pouzdani i uzbudljivi. Jučer smo ručali ragu od slanutka i hobotnice u relativno laganoj varijanti , s jakim tekom rajčice i vrlo čistim okusom hobotničina mesa, te briljantni reuben sendvič. 

lari-penati-hobotnica

Reuben, koji je nastao u Nebraski, klasik je američkih židovskih deli trgovina. Priprema se od marinirane govedine, kupusa, sira i raženog kruha. U New Yorku smo ga uglavnom jeli s prilično masnim namazom koji se radi s previše majoneze (u receptima se često navodi russian dressing koji sadrži majonezu, kečap i hren), dok je zagrebačka verzija srećom suzdržanija, te bazično igra na kombinaciju sočnosti mesa, slatkoće kupusa i oporosti kruha. Od drugih jela koje dosad nismo kušali u Petrinjskoj, primijetili smo file orade s polpetama od povrća.

Dva solidna jela, pet Viških  piva i čašu crnog vina Roberta Naprte platili smo 250 kuna, što predstavlja zaista izvrsnu vrijednost za novac. Sada kad se širi, Lari & Penati mogao bi početi uvoditi ozbiljnije novosti u svoj meni.  Čini nam se, primjerice, da se Ottolenghijev Jeruzalem izvrsno uklapa u poetiku šampiona zagrebačke ulične hrane.

LARI I PENATI

PETRINJSKA 42, ZAGREB
HRANA 4/5 AMBIJENT+3/5 POSLUGA -4/5
Kreditne kartice Amex, Master, Visa

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.