Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veličanstveni Olivier Leflaive Batard Montrachet u zagrebačkom Svijetu vina

olivier-leflaive

Batard Montrachet prvi smo put kušali u ljeto 1996. godine. Na Heathrowu su se prije dva desetljeća prodavala bolja vina nego danas (i po značajno nižim cijenama), pa smo za nekih 30 funti kupili buteljku Batard Montracheta vinarije Blain Gagnard iz 1993. godine. Radilo se o vrlo dobroj berbi jedne od vodećih burgundskih vinarija specijaliziranih za chardonnay.

Istog smo dana, čim smo došli u Zagreb, otvorili tu buteljku koja nije koštala puno više od prosječnog malt whiskeya (danas bi koštala pet puta više), pa smo ostali potpuno fascinirani. Grand cru vina s oznakom Montrachet vjerojatno su najveličanstvenija suha bijela vina na svijetu (i tu postaje besmisleno svo ono ideološko rogoborenje protiv chardonnaya). Riječ je o pet grand crua: Le Montrachet, Batard Montrachet, Chevalier Montrachet, Bienevenue Montrachet i Criots Montrachet.

Poslije vrhunskog Montracheta neko vrijeme ne želite piti druga suha bijela vina. U petak smo u Akrobatovoj vinoteci Svijet vina na Prisavlju kušali Batard Montrachet vinarije Olivier Leflaive iz 2011. godine. Kako je svijet mali, pokazalo se da je voditelj tog sjajnog tastinga, Bastien Gautheron, išao u školu sa sinom vlasnika vinarije Blain Gagnard. Vinarija Olivier Leflaive osnovana je 1993. godine kad se gospodin Leflaive odvojio od svoje obitelji, koja se stotinama godina bavila vinogradarstvom, ali je sama počela puniti vina tek 50-tih godina prošlog stoljeća.

U proteklih četvrt stoljeća Olivier Leflaive stvorio je vrlo solidnu reputaciju; zanimljivo je da su se njegova vina pojavila u Hrvatskoj još krajem 90-tih kad ih je uvozio Mario Mendek, što nažalost nije dugo trajalo. Olivier Leflaive danas posjeduje dvadesetak hektara vlastitih vinograda, te kupuje grožđe s još osamdesetak hektara.

bastien-gautheron-leflaive

Tasting u Svijetu vina vodio je ambasador Olivier Leflaivea Bastien Gautheron

Degustacija u Svijetu vina počela je bazičnim bijelim burgundcem Les Setilles iz 2013. godine. Bourgogne Blanc Les Setilles svježe je, limunasto, lagano vino koje više govori o modernoj Burgundiji nego o samom chardonnayu: 2013. je, naime, bila komplicirana berba s neujednačenom zrelošću grožđa.

No, mineralnost Les Settilesa čini ga različitim od većine drugih burgundaca slične kategorije. Zatim smo kušali vrlo dobri, lagano zadimljeni Puligny Montrachet iz iste berbe, koji je 12 mjeseci proveo što u novim što u rabljenim bačvama zapremine 228 i 450 litara. Obitelj Leflaive inače živi u Pulignyu. Treće vino na izvrsnoj degustaciji na Prisavlju dolazi iz Chassagne Montracheta s položaja Clos Saint Marc. Ovaj Chassagne izrazito je precizan i strog, sa snažnom kiselinom i puno mineralnosti te vrlo bogatim bouquetom obilježenim zelenim jabukama, citrusima i dimom.

Mersault Blagny označio je jedan od dva vrhunca ovog vrijednog burgundijskog tastinga. Mersault je prvo pokazao reduktivne i mesne note, da bi se zatim pojavila izražena mineralnost, gotovo slanost koja je pružala sjajan kontrast razmjerno širokoj teksturi i naglašenoj kremoznosti ovog vina. Puligny Montrachet Folatieres aristokratski je, strogi i limunasto kremasti bijeli burgundac koji relativno često pijemo. A onda je došao Batard Montrachet iz 2011. (sva su ostala vina iz 2013). Batard iz 2011. pokazao je čaroliju Montrachetovih grand crua. Na jednoj razini riječ je o nevjerojatno bogatom, zrelom, voćno-slatkom vinu s bezbroj aromatskih slojeva: od limuna do oraha, meda, maslaca vanilije i poljskog bijelog cvijeća. Na drugoj razini, on je jednako strog, kiseo i mineralan kao i manja Leflaiveova vina. Ova kombinacija raskoši i suzdržanosti čini Batard zaista velikim. Leflaive Batard Montrachet iz 2011. jedno je od najfascinantnijihh bijelih vina koja se mogu kupiti u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.