Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što će biti s vinarijom Miraval poslije rastave Angeline Jolie i Brada Pitta?

miraval-glavna-001

Još u kolovozu stanovnici u okolici provansalskog sela Correns  počeli su pričati da se Chateau Miraval prodaje, ali glasine nisu nikad potvrđene. Sad kad se svi svjetski mediji, pa tako i Decanter, bave razvodom slavnih vlasnika vinarije, te priče dobivaju nove konotacije.

Chateau Miraval proslavio se jednim od najpopularnijih i najhvaljenijh rosea na svijetu. Slavu, naravno, zahvaljuje svojim vlasnicima Angelini Jolie i Bradu Pittu, ali puno više winemakeru Matthieu Perrinu. Perrinovi su najuglednija ronska vinarska obitelj.

miraval-estate

Jolie i Pitt su pri kupnji Miravala napravili logičan i poslovno besprijekoran potez angažirajući ih za svoja vina. “Jolie i Pitt zaista se razumiju u vina i stalo im je do kvalitete Miravala”, rekao nam je ovoga ljeta u intervjuu za Kult Plave Kamenice Matthieu Perrin, objašnjavajući kako je došlo do suradnje. “Jedan zajednički prijatelj iz  New yorka upoznao nas je s Angelinom Jolie i Bradom Pittom. Oni su pokazali veliki interes da proizvode vina.

Nama je, pak, područje gdje se Miraval nalazi domaći teritorij, jer se Provansa oslanja na Chateauneuf. Definirali smo neke uvjete pod kojima smo spremni proizvoditi to vino, pa smo se dogovorili, i vino je doživjelo veliki uspjeh.”

jolie-pitt
Jolie i Pitt Miraval su kupili 2008. i angažirali slavnu obitelj Perrin kao winemakere

Sad, dok Jolie i Pitt okupljaju odvjetničke timove za podjelu imovine pro cijenjene na više od 300 milijuna dolara, u pitanju je i sudbina vinarije. Imanje, dvorac s 35 soba, vinariju i vinograde prije osam godina kupili su za 40 milijuna funti. Miraval iz prve berbe 2012. Wine Spectator proglasio je najboljim roseom na svijetu. Tada je proizvedeno svega 6000 sanduka. Prvih 1000 sanduka prodalo se u nekoliko sati. U međuvremenu proizvodnja je dramatično porasla, vino se odlično prodaje i u Hrvatskoj.

U nekima od stotina članaka o holivudskom razvodu desetljeća oji su preplavili internet, spominje se da je vino Miraval jedan od glavnih projekata Brada Pitta koje, uz ulaganje u nekretnine, turistički resort u Hrvatskoj i nekoliko filmova, planira intenzivno razvijati idućih nekoliko godina.

Imanje Miraval ima zanimljivu povijest. Bivši vlasnik, jezz pijanist Jacques Loussier tamo je otvorio studio, u kojemu su Pink Floyd snimili album The Wall, a snimali su i Sting, The Cure i UB40. Vinograde i podrume obnovio je Amerikanac Tom Bove koji je imanje kupio 1993. ali je proizvodio jednostavna seoska vina. Tek su Angelina Jolie i Brat Pitt Miraval pretvorili u poznati svjetski brend.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.