Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuska je upravo zabranila korištenje plastičnog posuđa. Genijalna odluka koju bi trebalo slijediti

plasticne-case

Francuska je izglasala zakon prema kojemu će do 2020. plastične čaše, tanjuri i plastični pribor za jelo biti potpuno izbačeni iz uporabe. Francuska će tako postati prva zemlja na svijetu koja je zabranila posluživanje hrane iz plastičnog posuđa.

Zakon je motiviran ekologijom ali su ga ljudi na internetu masovno pozdravili i kao značajan, simboličan i konkretan doprinos kulturi prehrane. Plastično posuđe zamijenit će ono od biorazgradivih materijala poput tekstilnih vlakana, drvenog furnira, komprimiranog škroba i sl. Do 2025. smjet će se koristiti isključivo posuđe napravljeno s minimalno 60 posto takvih materijala. Francuska je prošlog ljeta zabranila prodaju plastičnih vrećica. U Hrvatskoj ta inicijativa nije uspjela, ponajviše zbog pobune domaćih proizvođača vrećica.

U Francuskoj se protiv zadnje mjere bune fast food lanci ali preostaje im tek ubrzana prilagodba. Francuske vlasti u objašnjenju zabrane pozivaju se na alarmantne podatke. Tamo se godišnje baci 4,73 milijarde plastičnih čaša, 150 u sekundi. Te se čaše zbog mješavine polipropilena i polistirena od koje su napravljene, ne mogu reciklirati a za razgradnju im treba više od 500 godina. Oko 1,6 milijardi čaša se spali, a 2,4 milijarde se baci na posebne depoe. Francuska smatra da kao organizator velikog pariškog klimatskog summita u prosincu 2015. mora predvoditi borbu protiv globalnog zatopljenja i ostalih klimatskih poremećaja izazvanih zagađenjem. U svakom slučaju, po pitanju plastičnog posuđa trebalo bi je što prije slijediti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.