Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I Krauthaker sadi kadarku. Postaje li ta sorta iduća vruća stvar hrvatske vinske scene?

Krauthaker

Vodeći slavonski privatni vinar Vlado Krauthaker, potvrdio nam je jučer da se sprema posaditi kadarku.“Točno je, već sam nabavio cijepove. Sadit ću kadarku, grožđe koje daje fina, mekana vina, s dosta svježine. Vidite, kadarka je unatrag više od 200 godina bila jedna od glavnih slavonskih vinskih sorti. Onda je naglo nestala u pedesetim godinama godinama prošlog stoljeća. Ja mislim da je kadarku iz Slavonije istisnuo crni pinot. Sad ćemo vidjeti kako će se ponašati kad je vratimo u Slavoniju.“ rekao nam je gospodin Krauthaker.

Više o kadarki i njezinu povratku u panonsku nizinu možete pročitati OVDJE

“Ja mislim da je kadarka izvorno mađarska sorta”, dodaje Krauthaker, “Ondje se zove kek kadarka. Postoji, nadalje, i bijela kadarka. Ili je, barem, postojala. Bojim se da se ona više nigdje ne uzgaja,”  kazao je Krauthaker, koji se upravo priprema za berbu. “Berba je ove godine malo kasnije, što je uvijek dobro.”

Hedonistička i moderna vina

Prošlog smo se tjedna, tijekom posjeta Vinima Tonković, vinariji koju vode subotički Hrvati, uvjerili u kvalitativni potencijal tog grožđa koje se u panonskim ravnicama priprema za veliki europski come back. Vina Tonković već su dobila četiri Decanterova priznanja, a nove su berbe uzbudljivije od nagrađenih. Kadarka uistinu posjeduje veliki komercijalni i kvalitativni potencijal.

Riječ je o crnom grožđu koje u dobrim verzijama daje vina pune, lijepe rubinske boje, srednjeg tijela, mekane teksture, kompleksne aromatičnosti, s velikim potencijalom odležavanja i s dosta svježine. Vina su hedonistička, lako se piju i zadovoljavaju zahtjeve modernih vinskih tržišta. Kadarke Vina Tonković zasad su dragocjeni unikati, o kojima hrvatska vinska scena tek treba učiti. Krauthakerove kadarke, s obziom na snagu i popularnost imena Krauthaker, mogu pomoći da kadarka uskoro postane nova vruća stvar na hrvatskoj tržištu. Još ako se pridruže Enjingi, čiji su preci uzgajali kadarku, ili možda Vina Belje, ili sve ambiciozniji Buhač…

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.