Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HRVATSKE MEDALJE IZ VOJVODINE Kušali smo inovativne kadarke Vinarije Tonković

kadarka

Vinarija Tonković smještena je u Bačkim vinogradima u Vojvodini. Njeni se vinogradi prostiru na osam i pol hektara pješčanog tla, a njena su dva vina, Fantazija i Rapsodija (nazvana po djelima Franza Liszta) osvojila Decanterove brončane medalje. U Tonkovićevim se vinogradima uzgaja isključivo kadarka.

Riječ je o crnoj sorti, koja je svojedobno imala istaknutu ulogu u mađarskom blendu Bikova krv, koja se i danas samostalno vinificira u Villanyu, a relativno je mnogo ima  još u Bugarskoj. Prema nekim hipotezama, kadarska potječe za Skadarskog jezera, dok je prema drugim tvrdnjama riječ o autohtonoj mađarskoj sorti. Kadarka je aromatična, elegantna, ne skuplja previše alkohola i nema presnažne tanine. U Mađarskoj je literaturi katkad uspoređuju s crnim pinotom.

backi vinogradi

Bački vinogradi

Prošlog smo tjedna na terasi Bistroa Esplanade kušali nekoliko Tonkovićevih vina, od kojih je najbolji dojam ostavila Rapsodija iz 2012. prepuna višanja, s laganim čokoladnim aftertasteom, s naglašenom svježinom te s puno, puno elegancije. Zanimljivo je da Tonkovićeve kadarke dozrijevaju u malim bačvama od američkog hrasta, što se čini neobičnim. Međutim, Tonkovićev enolog dolazi iz Rioje, gdje je odležavanje u američkom hrastu standard za tu, najpoznatiju španjolsku vinsku apelaciju.

Važnu ulogu u vinariji Tonković igra Miroslav Reljanović, liječnik i uspješni poslovni čovjek koji je ženidbom povezan s poznatom hrvatskom vojvođanskom obitelji Tonković. Tonkovićeve kadarke mogle bi doprinijeti zanimljivom stilskom i geografskom osvježenju vinskih karti hrvatskih restorana i hotela.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.