Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SAN SALVATORE 2011. Šampionski Benvenutijev muškat s aromama i okusima mentola

salvatore

Benvenutijeva slatka vina već su godinama najbolja u Istri. Ono što su predikatne serije Iločkih podruma za istočnu Hrvatsku, to je Benvenuti za Istru: jamstvo svjetske kvalitete te zaista uzbudljivih okusa i bouqueta, koji zahtijevaju stanovitu koncentraciju i poznavanje svijeta desertnih vina. Ovogodišnji londonski Inernational Wine Challenge, jedno od značajnijih svjetskih vinskih natjecanja, potvrdilo je visoku međunarodnu klasu Benvenutijevih slatkih buteljki. San Salvatore iz 2011. godine, nazvan po istoimenom položaju smještenom na 400 metara nadmorske visine, osvojio  je zlatnu medalju i nacionalni trofej.

San Salvatore napravljen je od momjanskog muškata, ustvari od sorte muscat a la petit grains, koja se sjajno aklimatizirala u Istri. San Salvatore daje i malvaziju dok se također izvrsna Corona Grande, proizvodi od malvazije, muškata, i manje poznate sorte ulovina. San Salvatore moćno je slatko vino, koje u okusu i boji varira između ronskih fortificiranih muškata iz apelacije Muscat de Beaumes de Venise, i klasičnih Sauternesa. Ovo je vino dramatične, zlatnosmeđe boje, poput mlađih, prirodno obojenih konjaka (ili tokajaca s 5 i 6 puttonyosa), posjeduje više od 15 posto alkohola, i čak 180 grama neprevrelog šećera, te je dvije godine provelo u drvu.

salvatore

Konačan je rezultat prilično fenomenalan: uz slojeve narančine kore, kandiranih limuna , čokolade, meda i arapskih začina, poslije desetak minuta u čaši, na nosu i na okusu, sasvim se čisto osjeti mentol, što je potpuno netipično za istarska i za većinu europskih vina. Eukaliptus i mentol elementi su koje najčešće povezujemo s crnim australskim vinima.

U svakom slučaju, ta neobična, mentolna nijansa sjajno funkcionira jer smanjuje slatkoću vina, te snažno koncentriranom San Salvatoreu daje dodatni element svježine i elegancije. San Salvatore iz 2011. godine još je jednom potvrdio kako Hrvatska redovito, iz godine u godinu, proizvodi globalno vrijedna slatka vina, za kojima kod nas, nažalost, ne vlada osobita potražnja. Okej, naklada San Salvatorea je minimalna; riječ je o tek 2000 butelja od 0,375 tako da Benevenutiji sigurno nemaju problema s plasmanom. Svejedno, zaista je šteta što domaća publika, domaći restorateri i chefovi ne posvećuju više pozornosti najuspješnijem hrvatskom vinskom žanru.

Gastropreporuka Ovaj veliki, gusti, opojni muškat jedno je od sasvim rijetkih domaćih vina, koje se dobro slaže s čokoladnim kolačima, poput klasične torte od čokolade, švarcvaldice ili sacherice. Druga su opcija vrhunski plavi sirevi, a prije svih vrhunski stilton. Mi smo u San Salvatoreu uživali bez ikakve hrane, baš kao u finom malt whiskey ili vintage portu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.