Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Gdje i što piti u centru Zagreba usred kolovoza

dezman1

Zahvaljujući turistima, zagrebački barovi i restorani u kolovozu više ne odlaze na godišnji odmor, nego zarađuju skoro kao da je advent. Ovo su sada najbolji šankovi u gradu

Tjedan iza Dana pobjede tradicionalno je najpustiji tjedan u Zagrebu. Naravno, kada je riječ o Zagrepčanima. Zahvaljujući turistima, restorani i barovi u kolovozu više ne odlaze na godišnji odmor iako su neki uveli ljetno radno vrijeme nego, naprotiv, zarađuju skoro jednako kao u prosincu. Evo kratke liste najboljih šankova u centru grada za sredinu ljeta: poredak je geografski, od istoka prema zapadu.

1. Leone, Kvaternikov trg 11

leone

Leone i ljeti radi cijeli dan. Tenda na terasi štiti od sunca, a katkad i od ljetne kiše, ali ne izdržava prolome oblaka. Uz tradicionalno dobru kavu, Leone se može pohvaliti solidnim izborom domaćih craftova, pa nekim vrlo dobrim uvoznim pivima poput bavarskog Schneidera, te talijanskim i francuskim pjenušcima. Svojedobno su na čaše točili čak i fenomenalna Bodrenova ledena vina.

2. Verde, Martićeva 63

verde3

Novi bar u Martićevoj drži 29 vrsta gina i sedam ili osam tonika, nekoliko neobičnih uvoznih piva poput Hopusa te kroz Coravin rastače na čaše niz zaista uzbudljivih vina. Verdeova vinska lista uključuje svjetske klasike  poput Leflaivea, Gaje i Joliveta. U Verdeu se mogu pojesti kroasani, nešto tramezzina, pršut, sir, dimljeni losos i kolači.

3. Corner, Ban Centar

corner

Od samog otvaranja, Corner se uvrstio među najbolje i najpopularnije kafiće u Zagrebu. Visoki stolovi blizu ulazu skoro nikad nisu izloženi suncu i pružaju dobar pogled na veliku, uglavnom punu Cornerovu terasu. Izbor piva kreće se od točenog plsenskog do Chimaya Bleu. Među pjenušavim vinima valja istaknuti Oru, relativno novi brand prosecca. I Corner nudi sendviče, kolače i plate sa suhim mesom i sirom.

4. Cheese Bar, Cesarčeva 2

cheese

Chesse Bar toči nekoliko desetaka hrvatskih vina na čaše, uključujući i neka sasvim rijetka poput Brombonera i Bure, pa tako u ovo doba godine, ispunjava i svoju edukativnu dužnost  prema stranim turistima koji ga redovito posjećuju . Što je i normalno, s obzirom na fantastičnu lokaciju pokraj samog Trga bana Jelačića, a ispod Katedrale. Osobito je važno da vino na stol redovito dolazi u vrlo dobrom stanju, svježe i neoksidirano, što se ne može reći za većinu drugih zagebačkih barova s dobrom ponudom vina na čaše.

5. Craft Room, Opatovina 35

visko

 Craft Room se uselio u kuću na Opatovini, gdje je još prošlog ljeta radio solidni restoran Kulinarijat, i posluje neusporedivo uspješnije od Kulinarijata. Otvoreni su do duboko u noć, nude desetak točenih piva i bezbroj piva u boci, uključujući ovogodišnji zasluženi ljetni hit Viško. Kuhinja u Craft Roomu radi od pet popodne. Pripremaju tipičnu barsku hranu poput onion ringsa, dvije vrste hot doga (jedan s istarskom kobasicom), burgera i pulled pork sendviča.

6. Tolkien’s House, Opatovina 49

tolkiens

Tolkien je i dalje, poslije toliko godina, uvjerljivo najbolja pivnica u Zagrebu. Premda skromno uređen, s gotovo neuglednim interijerom, Tolkien je najbolji naprosto zato što njegovo osoblje zna sve o pivu, pa se tako skoro svaki posjet Tolkienu pretvara u dragocjeni sat pivskih instrukcija. Tolkien je prvi u Zagrebu prodavao trapistička piva,  njemačka dimljena piva,  hvarsko Vunetovo, a sada posebno ističemo O Harinu seriju piva s različitim vrstama hmelja Hop Adventure Series. Šteta je jedino što Tolkien ne poklanja dovoljno pažnje američkim brendovima.

7. Bistro Esplanade. Mihanovićeva 1

bistro

Uz najbolje konobare u Zagrebu, Bistro Esplanade ima specifičnu mikroklimatsku prednost za ovo godišnje doba. Ondje skoro uvijek puše vjetar, i to prilično snažno. Izbor vina na čaše relativno je korektan, ali nije jeftin (od 40 kuna za Galićev rose, do 80 kuna za Simčičev crni pinot), no zato se Moët et Chandon i Veuve Clicquot prodaju za vrlo prihvatljivih desetak eura. Među pivima vrijedi naručiti crveni Servolo ili Chimay Bleu. Moguće je, također, zamoliti konobare da Vam donesu kartu  koktela iz Esplanadinog glavnog bara. Mojito je konvencionalan, ali zaista izvrstan.

8. Dežman, Dežmanova 3

dezman

Najbolji zagrebački bar ljeti se otvara u šesnaest sati i radi do jedan ujutro. Moramo priznati kako nam nedostaje redovita čaša pjenušca oko jedan popodne, u kojoj smo uživali prije ljeta. Dežman ima jako dobru listu vina na čaše, sasvim solidnu ponudu koktela i zanimljiv izbor žestokih pića. Jednako je važno što u Dežmanu uspjevaju stvoriti onu specifičnu atmosferu koja pojedini lokal čini središnjim mjestom u gradu.  A Dežman je, evo, već godinu dana baš taj, središnji, nezaobilazni zagrebački bar. Cijene su ohrabrujuće pristojne: čaša našeg omiljenog Miraval Rosea košta nešto više od trideset kuna, a čaša ružičastog Bouvet –Ladubay pjenušca 25 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.