Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je prof. Denis Dubourdieu, čovjek koji je proslavio bordoška bijela vina

dubordieu

Rad profesora Denisa Dubourdieua bio je presudan za bordoška bijela vina. Kroz svoja istraživanja, predavanja, vrhunski konzultantski angažman i vlastite vinarije, prof. Denis Dubourdieu širio je golemi utjecaj na francusko, ali i svjetsko vinarstvo i vinogradarstvo. Časopis Decanter proglasio ga je Osobom godine 2016.

Rođen je 1949. u Barsacu u Sauternesu, području najslavnijh slatkih vina, u vinarskoj obitelji. Dubourdieu je odrastao u vinogradima i podrumima. Nakon studija agronomije i ekonomije u Montpellieru, magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu u Bordeauxu, na temu molekularne strukture grožđa zaraženog botritisom. Četiri godine kasnije obranio je doktorsku tezu o filtriranju vina od takvog grožđa. U svojim je vinarijama unaprijedio tehnike u podrumu i odigrao jednju od ključnih uloga u revitalizaciji bijelih bordeauxa. Profesor na Sveučilištu u Bordeauxu postao je 1987. i mentorirao niz važnih vinara, posebno bordoških. Godine 2009. imenovan je direktorom Bordoškog instituta za znanost o lozi i vinu.

Revolucionarna istraživanja

Njegova istraživanja donijela su revoluciju u proizvodnji  bijelih vina u Bordeauxu, nametnuvši novi stil svježih, energičnih, mineralnih vina. Konzultantsku karijeru Dubourdieu je započeo u ronskim vinarijama Chateau Grillet i  Paul Jaboulet Aîné, a prvi posao s crnim vinima preuzeo je 1998. za Haut Bailly, da bi na kraju konzultirao više od 80 bordoških vinarija, uključujući Cheval-Blanc, Yquem i Margaux. U vinima je tražio čistoću i svježinu, među prvima je zagovarao prilagodbu načina proizvodnje klimatskim promjenama. S obiteljskom vinarijom Doisy Daene naslijedio je očevu viziju i izgradio joj elitnu reputaciju na suhim bijelim vinima, što je bio jedinstven slučaj za vinariju iz Barsaca, centra slatkih vina.

Dubourdieu je proizvodio i dva cijenjena slatka vina. U drugoj vinariji na imanju Chateau Reynon gdje je živio s obitelji, proizvodio je i crna vin. Od oca je naslijedio i Chateau Cantegril a sa suprugom Florence osnovao Clos Floridene u Gravesu, gdje je također unajmljivao i upravljao imanjem Chateau Haura. Kako jenapisao Wine Spectator, kad se zbroje svi njegovi angažmani, profesor Denis Dubourdieu imao je u vlasništvu ili je upravljao s više od 100 hektara bordoških vinograda. Briljantna karijera s trajnim naslijeđem u jednoj od najvažnijih vinskih regija svijeta. Profesor Denis Dubourdieu umro je u 67. godini nakon duge borbe s karcinomom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.