Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restoran Pri Zvoncu karakterističan je primjer kulinarskog neznanja i zapuštenosti

pri-zvoncu

Ovo nije recenzija. Niti kanimo recenzirati restoran Pri Zvoncu u zagrebačkom Vrbiku, jer ne želimo tamo jesti. Ne želimo uopće jesti u restoranima koji se prema kuhanju i samoj hrani odnose kao Pri Zvoncu, ako to znamo unaprijed. Evo zašto. Surfajući webom, ovih smo dana naletjeli na stranicu te gostionice, koju je svojedobno Trip Advisor bio proglasio najboljom u gradu (što samo govori o pouzdanosti Trip Advisora).

Restoran na stranici ima rubriku recepti, gdje je, među pet izdvojenih recepata, i uputa za pripremanje za rižoto s plovodima mora, s prilično nepismenim naslovom. Rižoto plodovi mora. Evo, dakle, kako u Zvoncu, prema njihovim vlastitom webu, kuhaju rižoto s plodovima mora. Sve što slijedi je doslovno.

Sastojci

500 grama očišćenih smrznutih glavonožaca lignje, sipe, totana, muzgavaca, hobotnice

50 grama smrznutih dagnji i gambera, ili Irida pripravak za rižoto

200 grama riže

glavica luka

3 režnja češnjaka

svježa rajčica ili koncentrat

papar

sol

peršinov list

ulje

Priprema

Očišćene glavonošce izrežite na rezance. Sitno isjeckani luk popržite na vrelom ulju, dodajte izrezane glavonošce, dagnje, gambere, sitno rezani češnjak i sve skupa pirjajte dok glavnošci ne omekšaju. Zatim dodajte rižu, posolite, popaprite i zalijte vodom. Pri kraju dodajte svježu rajčicu ili malo koncentrata, te sjeckanog peršunova lišća. Po želji možete posipati parmezanom. Na isti način priprema se i rižoto od ribe.

Prvo, naši su čitatelji sasvim sigurno prepoznali da ovo jelo po načinu pripreme nema nikakve veze s rižotom, jer se rižoto kuha sasvim drukčije, a svakako ne tako da se riža zalije vodom i onda se čeka da omekša. Jelo koje je Pri Zvoncu izdvojio među svoje reprezentativne recepte naprosto nije rižoto, što u tom restoranu, internet usprkos, očigledno ne znaju, inače se njime ne bi hvalili.

Drugo, nije li fascinantno da restoranska kuhinja propagira korištenje smrznute hrane i “pripravaka “ za rižoto, štogod oni bili (Irida, koja se spominje u receptu, pogon je za smrzavanje i prepakiranje ribe u Daruvaru). Smisao restorana, prema receptu objavljenom na stranicama Zvonca, jest da podgrijava smrznutu hranu, i onda je za neki novac, u ovom slučaju 55 kuna, prodaje gostima.

Ovo bi sve bilo nevrijedno pozornosti, da nije karakteristično za nemali dio zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva, te da Zvonce svojedobno zaista nije bilo iznimno puno (ponavljamo, ne znamo kako je danas i ne kanimo doznati). Dok se god hrvatsko ugostiteljstvo bavi pripremanjem (prepakiranjem) trećerazrednih tvorničkih sadržaja na tanjure sirotih gostiju, koristeći  potpuno pogrešne kuharske postupke, poput uputa za pripremu ovog navodnog rižota, zaista ne možemo govoriti o ozbiljnoj hrvatskoj restoranskoj industriji, nego o djelatnosti u čijem velikom segementu  dominira linija manjeg otpora pomiješan s potpunim neznanjem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.