Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KANTINON Vrlo solidan restoran, koji bi morao biti mnogo bolji

kantinon9

Danas ćemo se poslužiti obrnutom metodologijom. Prvo ćemo nabrojati sve loše značajke rovinjskog Kantinona, jednog od najboljih restorana u apsolutnom šampionu istarskog turizma, a onda ćemo raspravljati zašto je sve to loše. Dakle, na Kantinonovim se stolovima nalaze bočice groznog supermarket balsamica, koji nema nikakve veze s pravim balzamičnim octom. Takav je balsamico primjeren samo najjeftinijim turističkim tratorijama, pa smo se tim više začudili kad nas je konobar pomalo začuđeno pogledao nakon što smo tražili običnu vinsku kvasinu. Svaka vinska kvasina koju smo probali ukusnija je od balsamica kakav nude u Kantinonu. Morali bi ga odmah maknuti sa stolova, ne žele li kompromitirati svoj gastronomski status.

kantinon7

Drugo, u Kantinonovoj kuhinji nisu svladali neke temeljne kulinarske tehnike poput rezanja povrća. Rukola koju smo dobili uz predjelo imala je toliko debele stapke, da smo listove morali jesti iz ruke, kao sladoled na štapiću držeći rukolu za stabljike, dok su rajčice u salati bile velike kao dvije goleme jakovske kapice. Tko god u Kantinonu reže povrće, mora na popravni iz temeljnih kulinarskih vještina.

kantinon10

Treće, u fritto mistu dobili smo fetu neočišćene bijele ribe, s velikom oštrom kosti. Zbog ove tri pogreške, Kantinon bi trebao dobiti plus jedan, u najboljem slučaju. Međutim, okusi hrane u Kantinonu toliko su snažni, a njegov se koncept iz godine u godinu ispravno osvježava, da Kantinonu možemo bar donekle oprostiti ove zaista goleme pogreške.

kantinon6

Kantinon je užasno uspješna velika krčma nasred rovinjske rive, u vlasništvu Maistre, jedne od dvije najbolje hrvatske hotelske tvrtke (druga je Jadranka). U Kantinonu redovito jedemo već dvije ili tri godine, zbog strasti njihove kuhinje prema hrani, ali i zbog sjajnog restoranskog koncepta. Dosadašnjoj Kantinonovoj kulinarskoj bazi, koja se oslanjala težačka jela iz unutrašnjosti Istre (uz pokoju kamenicu i bijelu ribu), dodali su cicchette, male zalogaje iz venecijanske gastronomske tradicije: pola prostora na aktualnom meniju koji kao i obično u Kantinonu izlazi u formi novina, danas zauzimaju cicchetti. Koji su sasvim dobri.

kantinon4

Za predjelo smo tako, iz registra cicchetta naručili arancine od skute (pohane kuglice skute), odličan Dujmovićev pršut, neočekivano aromatičan tartar od sabljarke i solidnu salatu od hobotnice s puno rukole. U svemu smo tome, kao i u bijelom svježe pečenom kruhu, dosta iskreno uživali. Crni pljukanci s dondolama, bobom i sočnim masnim kobasicama zasjenili su fritto misto. Pljukanci s kobasicama i školjkama jedno su od najboljih jela što smo ih dosad kušali u Kantinonu.

kantinon11

Fritto misto bio je perfektno ispržen, ali nažalost pomalo banalan: lignje, gavuni i onaj neočišćeni komad bijele ribe. Želimo li pripremiti pravi fritto misto, moramo se fokusirati na različitosti, pa je tako u Kantinonovu frittu mistu naprosto moralo biti mjesta za pokoju kozicu, jakovsku kapicu i kamenicu.

kantinon8

Rajčice koje smo naručili kao salatu, došle su sa imanja obitelji Dobravac, kao i izvrsna malvazija Sonata iz 2015. godine. Rajčice su bile fenomenalno slatke, aromatične, ljetne i ukusne, ali su toliko pogrešno narezane da bi svaki chef viših kriterija Kantinonovu rezaču pomidora odmah udijelio otkaz. Kantinon je gastronomski dobar srednjestrujaški istarski restoran koji, istodobno, predstavlja solidnu vrijednost za novac. Svu ovu hranu, s buteljkom Dobravčeve Sonate iz 2015. godine i s dva San Servola, platili smo 675 kuna za dvije osobe. Šteta je što amaterske greške u kuhinji i očita ograničenja u nabavi, zadržavaju Kantinon na polumediokritetskoj razini.

 

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Kantinon, možete pogledati OVDJE.

 

KANTINON
Obala Aldo Rismondo bb, Rovinj

HRANA +3/5  AMBIJENT+3/5  POSLUGA +3/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.