Otvaranje desetaka restorana, bistroa i konoba donijelo je i puno promašaja, manjak kapitala i investicija je očigledan, kao i manjak ozbiljnih profesionalnih znanja na lokalnom tržištu. Za Split, to je samo početak. Sa svojom okolicom, dalmatinskim vinarima i ribarima, gradski restorani imaju ogroman potencijal, a neki od njih već su se profilirali u vrlo dobra ili izvrsna mjesta. Evo koje su splitske restorane recenzenti našeg vodiča The Truffle najbolje ocijenili.
Kadena je već godinama opće mjesto iz gornjeg doma dalmatinske gastronomske ponude. Aduti splitskog restorana su terasa s koje puca pogled na Brački kanal, bogata vinska karta te kuhinja u kojoj stoluje chef Braco Sanjin. Njegov se autorski rukopis očituje u zagovoru lokalnih namirnica i tradicijskih recepata koje, uz pomoć suvremenih kuharskih tehnika, reinterpretira u maštovitoj autorskoj viziji dalmatinskog slow fooda. Kadena tijekom zimskih mjeseci redovno organizira tematske večere uz gostovanja najpoznatijih chefova i vinara.
Zaštitni znak restorana Paradigma je autorski rukopis chefa Ante Udovičića temeljen na maštovitom mediteranskom jelovniku u kojem se prožimaju gastronomske tradicije južne Italije, Grčke, Španjolske, Provanse, jadranskih obala te istočnog Mediterana. Vrhunske namirnice te impesivna vinska karta s gotovo 300 etiketa hrvatskih i svjetskih vina Paradigmu su svrstali u sam vrh hrvatske gastronomske scene. Degustacijski menui koje nudi restaurant su sezonski kao maštovita kombinacija autohtonih i mediteranskih jela. U toplijim i ljetnim mjesecima terasa restorana nudi izuzetan pogled na povijesnu jezgru Splita – u čijem je samom srcu – te na pedesetak metara udaljeno more.
Jedna od atraktivnijih adresa na splitskoj gastro sceni, iznimog ambijenta i umjerenih cijena. Gastronomska filozofija chefa Tonija Arnerića glasi: mediteranska jela s dodirom egzotike i autorska imaginacija. Tradicijska jela poput latežine/brizle, vegeterijanska jela, povrće iz woka, mediteranskO-dalmatinska jela s autorskom dekonstrukcijom te skromna no cijenom pristupačna vinska karta, konobu Matoni čine omiljenom i kod zahtjevne gastro publike i turista.
Smješten na glavnom splitskom trgu Pjaci, NoStress je jednako popularan kao cafe i kao bistro-restoran. Lani su probili sve rekorde posjećenosti a sličan trend nastavljaju i ove sezone. Mada nema unutarnji prostor već samo vanjsku terasu zahvaljujući dobrom izboru jela i maštovitom jelovniku s vrhunskim namirnicama, NoStress se u ponudi takmiči s najboljim restoranima. Novi chef Toni Boban i njegov mladi tim brine se za jela koja je domislio jedan od najboljih dalmatinskih chefova Hrvoje Zirojević čiji je autorski rukopis nadahnuta reinterpretacija tradicijskih dalmatinskih jela i iznimne osobne gastronomske kreativnosti.
Perivoj je smješten u rekonstruiranoj secesijskoj vili s velikom ljetnom terasom. Chef Marko Gajski sezonske menue temelji na maštovitim dekonstrukcijama i konstrukcijama tradicijskih dalmatinskih i mediteranskih jela. Cijene su nešto niže od restorana tog (visokog) ranga a vrijedni pažnje su degustacijski menui od 5 sljedova. Perivoj ima najbolje slastice u Splitu koje radi Tea Mamut pa je i omiljena poslijepodnevna gastro-adresa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.