Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tvrko Šakota i Marin Medak odgovaraju Dejanu Čučkoviću na kritike Santoku

tvrtko-sakota

U nedjelju je na Facebook stranici Santoku objavljen post koji potpisuju autori i nositelji projekta chef Tvrtko Šakota i osnivač RougeMarina Marin Medak. Šakota i Medak odgovorili su na Facebook post najslavnijeg hrvatskog mesara Dejana Čučkovića iz mesnice Čučković na Viškovu, koji je u petak dosta oštro kritizirao način na koji se Santoku, prva gourmet trgovina mariniranim mesom u Hrvatskoj, predstavlja u javnosti. Čučković se pobunio protiv predstavljanja Santoku kao mesnice i Šakote kao meseara.

“Fala dragom Bogu od kada se kuhari predstavljaju kao umjetnici mesari, naša misija pomalo ide kvragu!!!?Ručno mariniranje ostavite u kuhinji, Santoku nožem sjeckajte kapulu i mrkvu,nemojte omalovažavati prekrasan posao koji se godinama uči, i živi naravno…” napisao je Dejan Čučković. Ostatak njegova posta i kontekst priče možete pročitati OVDJE.

 

Screen Shot 2016-07-17 at 09.28.41

Na Čučkovićev post, koji je kasnije uklonjen Facebooka, Šakota i Medak odgovorili su slijedeće:

“Pozdrav svima,

Danas su se na nekim portalima pojavili čudnovati natpisi o “Ratu mesara”.  Kao što vam je sigurno jasno, mi ne vodimo rat, već radimo na novom projektu na koji smo vrlo ponosni.
Da, mi nismo mesari, mi smo kuhari. Mi se ne bavimo samo temeljnom obradom mesa, mi mesu pristupamo s kuharske strane. Santoku se ne otvara u 7 ujutro nego u podne jer s komadom mesa kojeg kod nas kupite kod kuće više ne morate raditi ništa osim ispeći ga. I ne, mi ne spavamo do podneva, mi meso ujutro mariniramo i kuharski obrađujemo da to ne biste morali raditi vi.
Odlučili smo sami obrađivati svoje meso jer kad kao kuhar naručiš npr. janjeći but, onda dobiješ i pola glave, kad kupiš biftek, onda dobiješ i glavu i 20 posto otpada, i to nam nije imalo smisla. Da, možda ne pandlamo najbolje, možda ne vežemo najvještije, ali pošteno dajemo svojim kupcima najbolje što možemo ponuditi i stojimo iza svega što smo postigli mukotrpnim radom.
Santoku se zove Santoku jer je to naziv tradicionalnog japanskog kuharskog noža koji je namijenjen za rezanje pečenog mesa i sjeckanje povrća i začina, i to je jedini nož će vam biti dovoljan da dovršite svoj obrok nakon što od nas dođete kući. I baš zato što nismo mesari nego kuhari, i zato što se nikad nismo lažno predstavljali, ne zovemo se Satara, Pila za kosti ili Sjekira 😉

Nadamo se da je gospodina Čučkovića bijes napustio i da će dalje smireno raditi svoj posao u kojem je stvarno cijenjen s pokrićem, a da će manje posjećivati našu Facebook stranicu i pisati negativne komentare.

Manje negative prema drugima i više iskrene podrške i dobronamjernih kritika…. gdje bi nam svima bio kraj. Mi za negativu nemamo vremena te pozdravljamo i potičemo svaki pomak u hrvatskoj gastronomiji, bio on naš ili naših kolega.”

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.