Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VIŠKO SAISON proizvedeno u Norveškoj, jedno je od najboljih hrvatskih piva

prvo-visko

Saison je pivski žanr nastao u Belgiji prije no što je bilo struje: saison se pripremao u zimskim mjesecima, da bi se pio u ljeto. Prvi saisoni imali su, kažu knjige, između tri i pol i četiri i pol posto alkohola, te su bili izrazito voćni i začinjeni.Renasansa stila saison počela je prije petnaestak godina, a danas saisone proizvode bezbrojne craft pivovare u cijelom svijetu.

Na Visu se nikada, razumije se, nije proizvodilo pivo (nije ni Hvaru, dok nije osnovan sjajni brand Vunetovo). Onda su bivši novinar a sadašnji uspješni TV producent Nebojša Taraba i njegovi prijatelji odlučili osnovati malu pivovaru pod imenom Prvo Viško Pivo. Pa su kao konzultanta, a zatim kao partnera, angažirali  Kjetila Jikiuna, bivšeg podrumara legendarne norveške pivovare Nøgne Ø. Pa su već ove godine pokušali otvoriti pogon na Visu.

Budući da otvaranje pivovare kasni – manufaktura koja će zapošljavati četiri do pet ljudi trebala bi proraditi do kraja godine – momci iza Prvog Viškog Piva odlučili su proizvesti Viško Pivo u Norveškoj. Rezultati su više nego dobri.

Kompleksno ljetno pivo

Viški Saison spada među najbolja hrvatska piva uopće. Riječ je o mutnom pivu, solidnog, teškog tijela, punog okusa, očekivane, ljetne svježine ali i snažne, hmeljne gorčine (što mu povremeno zamjeraju). Viški Saison ozbiljno je, kompleksno ljetno pivo, koje definitivno nije namijenjeno samo utaživanju žeđi, nego autentičnom uživanju u pivu, kao i uživanju u slaganju piva s vrhunskom hranom.

Ovaj se saison odlično može piti uz kamenice, uz dimljenu ribu, a osobito uz fritto misto. Lagana voćna kiselina ona je njegova značajka koja ga čini gastronomski potentnim, i koja nas je blago asocirala na gueuze, jedan od najplemenitijih belgijskih pivskih žanrova koji se, nažalost, nikada nije primio u Hrvatskoj.

Veliki komercijalni potencijal

Pale ale je također vrlo solidan, s opet snažno naglašenom gorčinom i čvrstim tijelom. Na tržištu je trenutno prisutan i porter; u idućih godinu dana asortiman Prvog Viškog trebao bi se proširiti za još tri piva. Viška Piva zasad se nude u Tolkienu, vodećem zagrebačkom pivskom baru, pa u Craft Roomu, kao i u Karijoli i bistrou Lari & Penati. Neki od vodećih hrvatskih restorana ovih su dana dobili viške uzorke.

Uz zaista plemenitu ideju da se na otoku poput Visa pokrene proizvodnja nečega što može postati vrlo, vrlo komercijalno, Prvo viško pivo zaista zaslužuje priznanje zbog kvalitete svojih prvih bočica, osobito Saisona. Viška Piva u zagrebačkim barovima i restoranima koštaju između 25 i 30 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.