Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Možete li zamisliti ljeto bez malvazija i graševina? Naravno da možete. Tu su sauvignoni, veltlineri,vinho verde…

ljetna-vina

Ljeto je vrijeme svježih, hrskavih, mirisnih vina koja se dobro slažu s ribama i školjkama, povrćem i laganim mesom, roštiljima i salatama. U Hrvatskoj, prvi su ljetni izbor malvazije i moderne graševine, vina umjerenog alkohola, čista, mlada i  svježa, kako bi se to marketinški reklo. Malvazija i graševina, kao dvije najvažnije hrvatske sorte, trebaju ostati u fokusu naše ljetne potrošnje vina, ali iza graševina i malvazija postoji čitav svijet sjajnih ljetnih vina koja svakako valja probati, i koja se odlično piju uz sezonska jela. Evo našeg kraćeg izbora


Po tko zna koji put preporučujemo ovo izvrsno vino, puno zelenih aroma, sjajno usklađenih s visokom kiselinom i vitkim ali ne pretankim tijelom. Bolfanov je sauvignon osvojio svjetsko prvenstvo svoje sorte u Španjolskoj. Fino se slaže sa šparogama, graškom, bobom, čak i artičokama, kao i sa svim mogućim školjkama, rižotima i manjim rakovima.

Willy Brundlmayer, Grüner Veltliner Terrassen 2014, Kamptal, Austrija

brundlmayer

 

Willy Brundlmayer u Americi je prije dvadesetak godina postao poznat kao mr. Grüner Veltliner: taj je sjajni kamptalski vinar svakako najveći popularizator najprepoznatljivije austrijske sorte. Ovo vino pokazuje da se i iz teške berbe može dobiti prvorazredni proizvod. Brundlmayerov Grüner iz 2014. izrazito je mineralan, hrskav s prepoznatljivom notom papra na mirisu, i s puno voća na okusu. 89-90 bodova, 95 kuna (Dobra vina)

Willy Sattler, Sauvignon Sudsteiermark 2015, Štajerska, Austrija

sattler

Bazični Sattlerov sauvignon klasično je, vrlo lijepo vino, prepuno mineralnosti i  aroma pokošenog sijena, ogrozda i šparoga. Posjeduje izrazito čvrstu kičmu baziranu, naravno, na kiselini, koja mu omogućuje još pet ili šest godina uspješnog  odležavanja. Perfektan uz kozje sireve, pršute, kulene. 89-90 bodova, 103 kune (Vivat)

Sivi pinot u verziji obitelji Felluga, začetnika talijanske scene tog grožđa, nije baš lagano, kiselkasto, tipično ljetno vino. Radi se, zapravo, o odličnom, bogatom, pomalo uljastom, aromatičnom, kompleksnom vinu koje posjeduje dovoljno svježine da bi se pilo i po jako visokim temperaturama. Odlična opcija uz velike bijele ribe, ali i uz vrganje i lisičarke

Franz Wieninger, Riesling 2015, Beč, Austrija

weininger

Wieiningerov bazični rizling predstavlja sjajnu vrijednost za novac. On je lagan lepršav,veseo, ultrahrskav, elegantan i pun hedonističkih cvjetnih i voćnih aroma tipičnih za najplemenitiju bijelu sortu grožđa (marelice, nekatrine, dinje). Teško je zamisliti efektnije vino, uz izležavanje na plaži, i slušanje i gledanje valova i galebova. 88 bodova, 80 kuna (Vivat)

Quinta de Aveleda, Vinho Verde 2015, Vinho Verde, Portugal

aveleda

Vinho Verde golema je apelacija u kojoj se uz bijela, u manjoj mjeri proizvode i crna vina, kao i rosei. Vinho Verde karakterističan je po niskim alkoholima, ostatku ugljičnog dioksida, umjerenoj aromatici i fantastičnoj svježini, Quinta de Aveleda jedan je od najpouzdanijih proizvođača Vinha Verde, a ovo je vino nenadmašiva vrijednost za novac. 86 bodova, 39 kuna (Dobra vina)


Iločki chardonnay s navojnim čepom, što smo ga već recenzirali, privukao nas je kombinacijom svježine, i dubljih, kompleksnijih tonova (dio grožđa vjerojatno je kasnije pobran). Radi se o jednom od prilično rijetkih dobrih hrvatskih chardonnaya, osobito kad uzmmemo u obzir cijenu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.