Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jakončičeva Carolina Rebula najbolje je slovensko bijelo vino koje smo probali u zadnjih 10 godina

carolina

Ocjenjujući vina i restorane, morate barem pokušati ostati suzdržani. Ne samo zato što je veći dio medijskog prostora kontaminiran neopravdano pozitivnim ocjenama i tvrdnjama da je sve svugdje baš jako dobro, nego i stoga što trenutni dojam o pojedinom vinu, ručku ili večeri baš uvijek trebate pokušati šire kontekstualizirati, te povezati s određenim stilom, s aktualnim stanjem na sceni, sa kriterijima koji su vrijedili nekad i koji vrijede danas. Stoga su, u kranjoj liniji, ocjene na Kultu Plave Kamenice razmjerno niske: još ni jedan restoran nije dobio čistu peticu niti je ijedno vino, ne računajući neka prerijetka i teško nabavljiva poput Jacquessonova blanc de noirsa, zavrijedilo 95 ili više bodova.

U ovom je poslu prilično rijetko naletjeti na dovoljno čvrste razloge zbog kojih možemo otpustiti kočnice opreza i skepse, da bismo se pretvorili u apologeta pojedinog vina ili kuhara. A takvo što upravo nam se dogodilo u utorak popodne, kad smo prvi put kušali Jakončičevu Carolinu Rebulu iz 2013. godine.

Vinarija Jakončič renomirani je proizvođač iz Goriških brda, područja koje kvalitativno i imidžom već skoro dva desetljeća definiraju Marjan Simčič i Aleš Kristančič, vlasnik Movie. Simčič i Kristančič ostvarili su bezbroj međunarodnih uspjeha, a njihova vina zaista zavređuju maksimalno poštovanje.

carolina id

No, Jakončičeva Carolina Rebula iz 2013. godine donijela je goriškim bijelim vinima sasvim novu dimenziju, baš kao što je Miani zauvijek promijenio kvalitativne kriterije za vina iz Friulija. Carolina rebula – ovo je valjda najveći mogući kompliment – pojedinim svojim značajkama doista podsjeća na Mianijeva bijela vina. O čemu se, ovdje, zapravo radi?

Carolina Rebula vino je čelične, svijetle kičme (usprkos svega 5,2 grama kiselina), nevjerojatno mišićavog ali ne nabildanog tijela, visoke ali ne pretjerane koncentracije i elegantno agresivne teksture. Elegantno agresivne znači da s jedne strane klizi poput ulja, da bi s druge strane sasvim lagani, nježnozrnati tanini tu baznu uljastu teksturu učinili spektakularno jedinstvenom.

Carolinin bouquet počinje s citrusima i granny smith jabukama što je očekivano, da bi se zatim, pod utjecajem dobro doziranog hrasta i ponešto botritisa, pretvorio u nevjerojatnu smjesu koja s jedne strane asocira na vinske destilate i na začine, a s druge strane na košaru netom ubranog žutog voća umočenu u vanilizirano svježe vrhnje. Okus je savršeno izbalansiran, s puno elemenata žutog voća i zelenih jabuka, s ponešto vanilije i tropskog voća, s dugačkim aftertasteom i s onim specifičnim osjećajem da upravo uživate u posve jedinstvenom vinu, kakvo niste kušali dugo vremena.

Carolinina je svježina besprijekorna, pa vino ostavlja dojam kao da će trajati još barem petnaestak godina. Carolina Rebula iz 2013. godine svakako je najbolje slovensko bijelo vino koje smo kušali ovog desetljeća. Nije neobično što je na Decanterovim svjetskim nagradama osvojila platinastu medalju (cuvee Caroliina Belo iz 2012. osvojio je zlatnu medalju).

Gastropreporuka: Carolina Rebula jedno je od onih vina koja zahtijevaju najbolje što si možete priuštiti: Škampi na žaru, jastozi, tjestenina s tartufima, svježi vrganji s roštilja, ali i veliki, krvavi steakovi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.