Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Meneghetti Crveno ozbiljno je veliko vino

Meneghetti-Red

Prije tri ili četiri godine večerali  smo u Baltazaru sa Stevenom Spurrierom i Ozom Clarkeom. Spurrier je, uz Jancis Robinson, i dalje najautoritativniji britanski vinski kritičar, koji je stekao svjetsku slavu prije točno četiri desetljeća, kada je u Parizu organizirao danas slavno sučeljavanje kalifornijskih i francuskih vina. Oz Clarke jedan je od najpopularnijih svjetskih vinskih publicista, koji često dolazi u Hrvatsku, te dobro poznaje našu vinsku scenu.

Tijekom večere u Baltazaru, Spurrieru i Clarkeu pokušali smo predstaviti nekoliko zaista vrhunskih hrvatskih vina, uključujući Dingač Buru i Claijev Bronbonero (Baltazar, posve nevjerojanto, nije imao niti jednu buteljku Miloševa Stagnuma). Obojica su, međutim, zaključili kako je Meneghetti Crveno najbolje crno vino koje su kušali te večeri.

prezentacija

U srijedu 8. lipnja u Dobrim vinima, pred sad već uobičajenih osamdesetak gostiju, predstavljala se vinarija Meneghetti (koja je u suvlasničkom odnosu s Dobrim vinima). Večer je počela s Meneghettijevom istarskom malavazijom iz 2015. godine, vrlo lijepom i svježom, da bi se nastavila dubrovačkom malvasiom iz iste berbe, koja je iznimno ekspresivna, ultraaromatična i sasvim originalna. Uslijedili su kupaža Meneghetti White iz 2012. pa Syrah Kuće Glavić (branda pod egidom Meneghetti, iz konavoskih vinograda), da bismo nakraju kušali Meneghetti Crveno iz 2010. godine. Ta je godina bila vrlo kišna i teška, pa nitko nije očekivao da će dati velika vina.

direktor

Direktor Meneghettija Goran Hanžek

Međutim, Meneghetti Red iz 2010. prilično je briljantno vino, jedno od najboljih crnih ne samo u Istri, nego i u cijeloj zemlji. Radi se o bordoškoj kupaži, temeljenoj na merlotu, koja tek ulazi u prvu zrelost, koja je snažno mirisna i prekrasno baršunasta, i koja ne podliježe uobičajenim kriterijima u ocjenjivanju hrvatskih crnih vina: Meneghetti Crveno iznad je tih kriterija. Poslije uživanja u ovo sjajnom vinu, popili smo još čašu solidnog pjenušca Meneghetti Classic.

pjenusac

Meneghetti Classic pjenušci čekaju kraj večere

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.