Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Velike boce velikih frajera iz Goriških brda

masterclass-goriska-glavna

U lošinjskoj Alhambri, najboljem sjevernojadranskom hotelu, ovoga je vikenda održana vinska radionica posvećena Goriškim brdima. Goriška brda, prvu slovensku vinsku regiju koja je usvojila moderni talijanski pristup vinarstvu (i koja je prije više od dvadeset godina bila kolonizirala hrvatske restorane, hotele i vinoteke) predstavlali su njeni glavni protagonisti: Marjan Simčič, Aleš Kristančič i Aleks Simčič, vinari jednako snažnih osobnosti i profesionalnih biografija,

Marjan Simčič i Aleš Kristančič, koji su u relativno mladim godinama, sredinom i krajem pretprošlog desetljeća, stvorili novu slovensku vinsku scenu, do danas su stekli značajnu globalnu reputaciju. Na masterclass u Alhabri Simčič, Kristančič i Simčič donijeli su isključivo velike formate.

moviaJPG

Aleš Kristančič Movia hvalio se Magnumom Velikog belog iz 2001. godine. To smo vino, baš u boci te veličine , imali prigodu nekoliko puta piti kod kuće, i sa zadovojstvom možemo izvijestiti kako se radi o fascinantnoj bijeloj kupaži, čiji se posljednji dani uopće još ne naziru.  Veliko rdeče iz 2002. godine došlo je u Lošinj u duplo većeoj butelji, onoj od tri litre.

marjan simcic

Marjan Simčič predstavio se magnumom sauvignona iz 2012. iz prestižne linije Opoka. Po našem mišljenju radi se o najboljem Simčičevu suhom bijelom vinu, premda sam Simčič katkad preferira Opoku Chardonnay koja se točila iz duplog magnuma. Merlot Opoka iz 2009. jedno je od vodećih slovenskih crnih vina uopće.

masterclass1

Aleks Simčič, koji vodi etiketu Edi Simčič, svojom je rebulom iz 2006., također iz magnuma, potvrdio dugovječnost goriških bijelih vina, dok je crni Kolos iz 2005. opravdao značenje svog imena. Radionica posvećena Goriškim brdima bila je , zaista, autentični, uzbudljivi i poučni vinski spektakl. No, 12. lipnja u Alhambri se događa nešto još spektakularnije: mastercslass i vertikalno kušanje Sassicaie, jednog od najznačajnijih, najtraženijh i najskupljih toskanskih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.