Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠKOLA KUHANJA MARTHE STEWART Napokon korisna emisija o kuhanju na HRT-u

martha-stewart

Kulinarski sadržaji svih hrvatskih televizija posljednjih su godina uglavnom katastrofalni do posve negledljivi. Iznimka su tek pojedini uvozni programi, poput izvanrednog BBC-jeva slastičarskog natjecanja The Great British Bake Off koje se prikazivalo nedjeljom oko ručka, ili Škole kuhanja Marthe Stewart, koja se emitira radnim danom oko 12 i 30 na HRT 2: radi se, nažalost, o najgorem mogućem terminu, što samo znači da na HRT-u  uopće ne razumiju važnost te emisije.

Martha Stewart (75) velika je američka zvijezda, koja je sedamdesetih godina počela graditi poslovno carstvo svih mogućih medijskih sadržaja (knjige, magazini, TV programi), usmjerenih prema kućanicama i vezanih uz obitelj. Njena inače besprijekorna poslovna karijera nakratko je prekinuta petomjesečnom zatvorskom kaznom, jer se prije desetak godina bila upustila u insajdersko trgovanje dionicama, i to zbog relativno malog novca. Po izlasku iz zatvora vratila se u biznis, ponovo vodi svoju kompaniju, te se redovito uvrštava u dvadeset najbogatijih Amerikanki.

Temeljne tehnike kuhanja

Martha Stewart najpoznatija je, ipak, kao svojevrsna nasljednica Julije Child, žene koja je pedesetih i šezdesetih godina naučila Ameriku kuhati Njene kuharice iz osamdesetih godina postigle su senzacionalan uspjeh: prije no što je počela pisati kuharice, ova je etnička Poljakinja (Stewart je prezime supruga s kojim se rastala početkom devedesetih) desetak godina vodila vrlo uspješan catering.

Serijal Martha Stewart Cooking School počeo se snimati 2010.godine. Njegova je glavna značajka što gledatelje zaista uči temeljnim, posve neizostavnim kuharskim tehnikama. Ako ne znate blanširati, karamelizirati ili kuhati na pari, ako ne znate kako naraviti mirepoix ili velutu, zaista ne možete znati dobro kuhati. A Škola kuhanja Marthe Stewart demonstrira tu vrstu znanja nevjerojatno starinskim i smirujućim stilom za kriterije današnje televizije.

Gospođa Stewart u svakoj polsatnoj emisiji prezentira tri recepta vezana uz određene kuharske metode, unutar kojih pokazuje i neke donekle specifične tehnike (poput zgušnjavanja umaka liasonom, smjesom vrhnja i žumanjka), te objašnjava zašto koristi ovaj ili ona postupak, koja je svrha tog postupka i što se događa s određenim namirnicama tijekom primjene pojedinog postupka. Mirno, jasno i precizno.

Pedagoški učinak

Prošlog su tjedna gledatelji u jednoj epizodi mogli naučiti o metodama dugo dinstanog mesa kroz tri klasična recepta: neku vrstu goveđeg gulaša, pa zatim coq au vin (napravljen, naravno, bez krvi) i blanquette de veau, francuski način pripreme za teletinu u bijelom umaku, koja se ne peče već se pošira prije daljnje termičke obrade.

Škola kuhanja Marthe Stewart nije spektakularna, nije moderna niti se pokušava baviti visokom gastronomijom. No, radi se o jako važnoj i lako upotrebljivoj kulinarskoj početnici koju bi trebalo emitirati u osam navečer, kako bi se postigao što snažniji pedagoški učinak.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.