Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rivica u Njivicama ponovo je vrlo ozbiljan restoran

rivica-njivice-krk-restoran-skampi-skarpina

Rivica je u skoro jednakoj formi u kakvoj je bila prije mnogo, mnogo godina, kad je među prvima na Kvarneru držala ozbiljnu selekciju uvoznih vina, i kada se ondje zaista sjajno jelo

Te je večeri nad Krkom kišilo kao da je listopad ili studeni, nipošto svibanj: od parkirališta na rivi do restorana Rivica prohodali smo stotinjak metara po najvećem pljusku, pa nas u skloništu od kiše nije smetala čak ni harmonika koja je svirala neke melodije iz Istre i Kvarnera, glazbu koju inače baš jako ne volimo. Čini se da se feštalo u čast starih riječkih gimnazijskih profesorica, kojima su se donosili buketi proljetnog cvijeća. Rivica je nekako preambiciozan restoran za komunalne prigode, ali je vlasnike sigurno veselilo što je bio pun, dok su svi drugi restorani na njivičkoj rivi te kišne večeri zjapili prazni.

IMG_0716

Rivica je, zapravo, ponovo u skoro jednakoj formi u kakvoj je bila prije mnogo, mnogo godina, kad je među prvima na Kvarneru držala ozbiljnu selekciju uvoznih vina, i kada se ondje zaista sjajno jelo. U to smo vrijeme, negdje krajem devedesetih, prvi put pisali o Rivici, s puno komplimenata.

IMG_0717

Nekoliko godina kasnije navratili smo u restoran koji se zvao Rivica, ali koji je na crnoj ploči ispred ulaza reklamirao bolognese i carbonaru za trideset ili četrdeset kuna; nikada nismo razumjeli taj debakl u orijentaciji (bolognese i carbonara mogu biti najbolja hrana na svijetu, ali onda koštaju mnogo više; ovdje se radilo o najbanalnijoj turističkoj ponudi), pa smo Rivicu arhivirali u file s naslovom Sjećanja na bolje dane.

IMG_0718

Zatim smo posljednjih godina čuli puno vijesti o tome da se Rivica vraća u igru, u što smo se, s najvećim zadovoljstvom, ovih dana i sami uvjerili. Rivičin se rukopis temelji na ribama, školjkama i rakovima, pa smo večeru počeli  mariniranim škampima i sirovim dondolama. Oba su tanjura bila prvorazredna do senzacionalna: škampi su pucali od slatkoće dok su dondole vrištale od svježine: i jedno i drugo jelo bilo je blizu čistoj petici.

Zatim smo pojeli manju, sočno pečenu škrpinu, te polusirovu tunu na kremi od wasabija. Tuna, koju su, čini se, blanširali ili poširali tek minutu ili dvije, imala je fenomenalan okus, negdje između sashimija i tatakija, bila je savršeno narezana, bez ijefnog krvnog podljeva, toliko neizbježnog u 99 posto naših restorana koji serviraju tunu. Prilozi i uz škrpinu i uz tunu bili su, međutim, više nego dvojbeni.

IMG_0719

Uz škrpinu su nam donijeli dinstano ili kuhano povrće, u kojem su dominirale tikivce. Zašto, pobogu, u sezoni graška, artičoka, boba i šparoga (i cvjetova tikvica), maltretirati goste relativno bezukusnim tikvicama. Ovdje se radi ili o lijenosti ili  nemarnosti u kuhinji. Uz tunu su, pak, poslužili sasvim korektnu  kremu od wasabija, jedino što je krajnje vrijeme da se u boljim hrvatskim restoranima ono što nije wasabi prestane prodavati pod imenom wasabi.

IMG_0721

Naime, i prah i pasta od wasabija, koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj, uglavnom ne sadrže wasabi (ili ga sadrže u količinama od tri do pet posto), nego se radi o hrenu obojenom u zeleno. Pravi je wasabi nešto sasvim drugo, mnogo kompleksnije i originalnije u okusu: vidjet ćemo hoće li konkurencija između dva zagrebačka japanska restorana Tekke i novog Takenoka, koji se otvara u utorak 24. svibnja, potaknuti kuhare oba ta lokala da pokušaju nabaviti svježi wasabi. 

Vinska karta u Rivici iznimno je inteligentna, s vrlo povoljnim cijenama nekih izvanrednih vina, poput Podveršičeve kupaže Kapja iz 2010. godine, koja košta 335 kuna.

IMG_1306

Rivica je sjajna i u izboru i u pripremi ribe: i sladoled od šparoga što su nam ga donijeli za desert, razveselio nas je okusom, teksturom i originalnošću. Sada im je, međutim, potreban onaj fini, nježni, sofisticirani stručni  dodir, koji bi Rivičine komparativne prednosti pretvorio u zaista vrhnski gastronomski doživljaj. Na kraju, Rivičinu interijeru neophodan je hitan redizajn; nema nikakvog smisla da tako dobar restoran podsjeća na gostionu iz osamdesetih godina. Rakove i školjke, škrpinu i tunu, Kapju i nekoliko čaša Tomčeva Rosea,  platili smo oko 950 kuna.

RIVICA
Ribarska obala 13, Njivice, Krk

OCJENA -4/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Rivicu, možete pogledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.