Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ulazi li zagrebački Vinodol u novu, gastronomski ambiciozniju eru?

vinodol3

Vinodol u Teslinoj vjerojatno je najuspješniji zagrebački restoran, barem kada je riječ o broju couverta. Ondje dnevno jedu stotine i stotine ljudi, dok se vikendom stvaraju upravo nevjerojatne gužve, usprkos tome što je riječ o vrlo velikom prostoru, gdje odjednom stane barem dvjestotinjak gostiju. Vlasnik Vinodola Dražen Boban, čovjek umjerenog temperamenta, dobrih namjera i sporih ali promišljenih odluka, kani , čini se, podići gastronomsku ljestvicu svog restorana. Mariju Čepeku, chefu konzultantu koji je odgovoran za veći dio sadašnjeg Vinodolova kulinarskog identiteta, Boban će uskoro pridružiti Zdravka Tomšića, također u statusu konzultanta.

https://www.instagram.com/p/BRg8leJlqsX/

Zdravko Tomšić proslavio se prije petnaestak godina, dok je radio u kastavskom restoranu Kukuriku, kada je taj restoran spadao među najambicoznije u zemlji. Zatim je Tomšić prešao u Dragu di Lovrana, gdje se bavio pouzdanim i konzervativnim kuhanjem, da bi u posljednje vrijeme radio i kao konzultant za restorane u ACI Marinama. Boban i Čepek iznimno poštuju Tomšića, pa je taj ugledni chef već nekoliko puta gostovao u Vinodolu.

Čepek i Tomšić imat će, čini se, tri zadatka. Prvi je standardizacija kvalitete kuhanja koja, zbog veličine kuhinje i broja gostiju, i dalje gotovo neizbježno varira. Drugi je izrada novog fiksnog menija, jer je sadašnji u mnogočemu zastario: gosti Vinodola  najčešće naručuju s dnevnog menija. Novi bi se fiksni meni mogao temeljiti na najpopularnijim jelima s dnevnih jelovnika. I treći, možda najkompliciraniji posao Vinodolovih chefova konzultanata, jest uvođenje novih jela, koja će se temeljiti na zaista vrhunskim sastojcima: Boban i njegovi kuhari žele pripremati ono najbolje što što se proizvodi u Hrvatskoj, od creske janjetine i sušene ovčetine do zaista fenomenalne tune s Kalija, koja se zasad uglavnom servira u formi pečenih steakova, premda smo imali prigodu kušati izvrstan tataki i još bolji tartar.

Sve ove zadatke valja obaviti tako da se ne naruši sadašnji imidž Vinodola kao restorana s poštenim cijenama i široko razumljivom hranom. Uspiju li Čepek i Tomšić u tom zaista kompleksnom zahvatu, Zagreb bi najesen mogao dobiti gastronomski iznimno vrijedan restoran.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.