Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo Korlat vina iz 2012. uoči njihova izlaska na tržište i jako su dobra

korlat-recenzija-fb

Badelov projekt Korlat jedan je od najimpresivnijih u novijoj povijesti hrvatskog vinarstva. Prije dvanaest godina buldožeri su počeli razbijati opaki kamenjar u zadarskom zaleđu da bi omogućili sadnju vinograda, koja se odvijala pod nadzorom dr. Nikole Miroševića, vodećeg hrvatskog ampelografa.

Novi su vinogradi, na preko stotinu hektara, zasađeni francuskim sortama merlotom, syrahom i cabernet sauvignonom, a vina se njeguju tri do četiri godine prije puštanja u prodaju. Korlati su dosad nagrađeni s četrdesetak međunarodnih i domaćih medalja: posljednje su stigle s ovogodišnjeg natjecanja u Finger Lakesu, vinskoj regiji države New York. Badel 1862 nedavno je napunio Korlate iz 2012. godine, koji će prvi put biti predstavljeni iduće srijede, 11. svibnja u Dobrim vinima u Green Goldu.

Kult Plave Kamenice kušao je Korlatovu 2012. tjedan dana prije službene premijere. Merlot iz 2012., berbe koju su obilježile suša i velike vrućine, iznimno je koncentriran, ali nije prealkoholan. Na nosu se prvo osjete arome pečenih trešanja i malina, da bi se zatim javile prepoznatljive asocijacije na plave, vrlo zrele šljive.

Merlotov je bouquet zaokružen laganim, elegantnim nijansama dima i vanilije. Na okusu, vino je voćno slatko, dok je tekstura bogata, sočna i mesnata, kao što se očekuje od zrelog merlota. Korlat Merlot iz 2012.godine posjeduje sve pretpostavke da postane bestseler i u dućanima i u restoranima.

vinogradi2

Kameni vinogradi Korlat

Syrah iz 2012. godine jedno je od najboljih, ako ne i najbolje vino koje je dosad pušteno u prodaju pod etiketom Korlat. Syrah iz 2012. godine jedno je od prvih hrvatskih crnih vina proizvedenih u ozbiljnijim količinama, koje je podigrano, suzdržano, a opet žestoko: ali ne žestoko po koncetraciji, barriqueu ili alkoholu (premda sadrži 14 posto), nego žestoko po strukturi, koja omogućuje uzornu svježinu i dugo dozrijevanje.

Ovo izvrsno vino, puno tamnog bobičastog voća, toplih humidorskih aroma, crne čokolade i crnog papra, podsjeća na syrahe sa Sjeverne obale Rhone. Syrah iz 2014. godine, koji se temelji na vrlo fino granuliranim taninima, put je kojim Korlat treba nastaviti, i koji će mu osigurati još puno međunarodnih nagrada, kao i tržišni uspjeh. Linija Korlat predstavlja odličnu vrijednost za novac.

Gastropreporuke: Sočni merlot pun voćne slatkoće čini nam se idealnim uz BBQ rebrica, jelo koje je postalo podjednako popularno u roštiljarnama i u pretencioznijim restoranima. Osim toga, ovaj se merlot odlično slaže s tipičnim mesom s roštilja (pljeskavice, ćevapi, etc), kao i s lungićima, svinjskom potrbušinom ili dobro pečenim piletom. Syrah, u svojoj snažnoj i svježoj eleganciji, traži veliku divljač, poput jelena, ili sve moguće steakove koje možete zamisliti. Da vodimo steakhouse, ovaj bi syrah obavezno točili na čaše.

Korlat Merlot 2012.

Ocjena 89 /100

Alkohol: 13,5%

Cijena: 90 kuna

Korlat Syrah 2012.

 Ocjena 91+/100

Alkohol: 14%

 

Cijena 90 kuna

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.