Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Upravo je završio maratonski blind tasting za Decanterovu svjetsku nagradu 2016. Ovo su najzanimljiviji detalji

decanter-glavna1

Dvjestotinjak Decanterovih eksperata upravo je završilo tjedan intenzivnih tastinga za Decanterovu svjetsku nagradu (DWWA) 2016. u Londonu. Otkad je 2004. osnovano, ovo je natjecanje najveće i najprestižnije na svijetu, ocjenjivači svake godine prođu više od 15.000 uzoraka. Naporna maratonska kušanja za koja je ove godine pripremljeno 53.000 Riedel čaša za vino i 9000 za šampanjac, i od kojih se suci na kraju dana najradije oporavljaju uz pivo, grupirana su po zemljama, regijama, sortama i stilovima.

Zahvaljujući društvenim mrežama i sklonosti sudaca da sve dijele na Twitteru i Instagramu, Decanterova ocjenjivanja danas se mogu pratiti uživo. Tako smo doznali da su ocjenjivanja sauvignona, Castille i Leóna ove godine bila posebno napeta, da su engleski pjenušci i velška vina ove godine kvalitetom iznenadila suce, a na internetu se vodila i rasprava o panelu za argentinska vina. “Danas su samo Argentincima dodijelili 51 zlato, ja sam cijeloga tjedna dao samo pet zlatnih medalja”, napisao je na Instagramu jedan od sudaca Wojciech Bonkowski.

decanter-suci

Osim prestiža, Decanterove nagrade imaju i značajan komercijalni utjecaj na vina. Štoviše, formalni cilj Decanterove svjetske nagrade je iz globalne ponude, prema najvišim stručnim kriterijima, odabrati najbolja vina za kupce. Pod predsjedanjem Stevena Spurriera, petina svjetskih nositelja titule Master of Wine, njih 69, sudjelovala je u sudačkim panelima s 26 Master sommeliera, 36 regionalna predsjedatelja i vodećim stručnjacima iz cijeloga svijeta, uključujući i i Decanterove kritičare poput Jane Anson i Andrewa Jefforda. Za slučaj da se suci ne mogu usuglasiti oko toga koju nagradu dodjeljuju vinu,  presuđuje potpredsjednik DWWA Gerard Basset, Master of Wine, Master sommelier i Svjetski sommelierski prvak 2015.

decanter-glavna

decanter-panel

Suci su grupirani u panele prema svojoj specijalizaciji

Ukupno 244 sudaca u Tobacoo Docku u istočnom londonu ove je godine ocijenilo 16.000 vina. Radili su u malim timovima, ovisno o svojoj specijalizaciji. Monumentalnu operaciju servisirali su deseci “crvenih majica”, ljudi koji se brinu da vina na stolove stižu u propisnom stanju i nadgledaju proces.

Sva vina ocjenjuju se na blind tastingu, boce su skrivene u Decanterovim zapečaćenim vrećicama, a do kraja natjecanja nagrađena vina označena su zlatnim, srebrnim i brončanim folijama. “Decanterova svjetska nagrada sjajan je primjer međunarodnog zajedništva i duha”, rekao je Steven Spurrier u obraćanju sucima, “Molim vas, odajte priznanje i nagrađujte kvalitetu, jer to zanima Decanterove čitatelje u svijetu. Sudite kritično, strogo štoviše, ali ne budite uskogrudni”. 

decanter-regije

Vina se ocjenjuju po regijama, stilovima, sortama…

U odluci o tome hoće li vinu dodijeliti zlatnu ili srebrnu medalju, savjetovao je Spurrier, suci bi se trebali pitati “što bi ovo vino još trebalo da dobije zlato, te da je na boci zlatna naljepnica, bi li kupac bio razočaran kada bi kušao vino?”. Vina sa zlatnim naljepnicama idu na finalni blind tasting za platinaste medalje za koje se natječu s konkurentima iz istih regija ili istoga stila. Dobitnici platinastih nagrada idu na posebni tasting gdje se odlučuje koje će vino dobiti “best in show”, nekadašnji Međunarodni trofej koji se dodjeljuje aposlutno najboljim vinima natjecanja. 

decanter-sir

Survival kit za suce. Svaki dan pojeli su 18 kilograma sira, a od napornih tastinga najčešće se oporavljaju uz pivo

Hrvatska vina na Decanterovim natjecanjima dosad su napravila dosta solidne rezultate. Dva su osvojila titule regionalnih prvaka za Centralnu i istočnu Europu, bili su to Lagunin Castello iz 2012. i Kutjevački Traminac ledena berba iz 2011. Na DWWA 2010. godine, čak 53 hrvatska vina dobila su nagrade , Belje Merlot 2008. proglašen je regionalnim prvakom, bilo je 12 srebrnih, 14 brončanih medalja i 26 “commended,” nagrada najnižeg ranga koji se dodjeljuje. Među nagrađenima bili su Tomićev Plavac Mali Barrique iz 2006., zatim Benvenutijev Muškat Momjanski 2007., Bodrenov Pinot bijeli ledena berba iz 2008. i  Traminac ledena berba Iločkih podruma iz 2008.

Lani su Hrvati dobili 15 srebrnih i brončanih medalja i niz commended nagrada, najuspješniji su bili baranjsko Belje i Istrijani, Benvenuti, Cattunar, Kabola i Degrassi. Rezultati Decanterove svjetske nagrade 2016. bit će objavljeni 6. lipnja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.