Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kostina tvornica pljeskavica i dalje proizvodi besprijekorno meso

tvornica-pljeskavica-kosta-restoran-zagreb

Pljeskavica i uštipci u ovom asketskom lokalu savršeno su sočni, s jakim okusom mesa, diskretnim mirisom dima i s dobro pogođenom začinskom smjesom. 

Prije točno 27 godina morali smo provesti nekoliko mjeseci u Vranju, u južnoj Srbiji. Pa smo se svakodnevno hranili pljeskavicama i prilično groznim skopskim pivom (jer su lokalna vina bila još groznija). Svaka od stotina pljeskavica koje smo pojeli bila je tanka. Većinom su bile lagano ljute, te redovito dobro začinjene: obavezno lukom, a katkad i češnjakom. Tvornica pljeskavica Kosta prije nekoliko je godina dobila nevjerojatan publicitet baš u svim zagrebačkim medijima koji se bave hranom, kao najbolja leskovačka roštiljarna u Zagrebu.

Premda su Leskovac i Vranje udaljeni jedva sedamdesetak kilometara, pljeskavice kod Koste nimalo ne sliče na vranjanske pljeskavice. Što može upućivati na bitne mikroregionalne razlike u južnosrpskim roštiljskim stilovima ili, pak, na činjenicu da nam Kosta prodaje nešto što nije karakteristično za autentični srpski roštilj. Naime, pljeskavice kod Koste su debele i velike, mesnate, te teksturom i izgledom više podsjećaju na pljeskavicu u Okrugljaku, nego na pljeskavicu u bilo kojoj krčmi u Vranju.

IMG_5986

Što, međutim, ne kvari doživljaj. Pljeskavice u TPK zaista zu izvrsne, i nesporno spadaju među najbolje u gradu. Tvornica pljeskavica Kosta jedan je od sasvim rijetkih lokala koji su uspjeli opravdati načelno nekompetentne PR kampanje, kakve su unatrag par godina za zagrebačke restorane provodili što lifestyle, što takozvani ozbiljni mediji.

Pljeskavica i uštipci kod Koste savršeno su sočni, s jakim okusom mesa, s diskretnim mirisom dima (u većini roštiljarni dim kamuflira okus mesa), s dobro pogođenom začinskom smjesom: srpske pljeskavice nisu burgeri, da bi se mijesile samo od mesa i soli. Istučena ljuta paprika također je autentičnija nego drugdje: zaista je, naime, ljuta, dok je u većini roštiljarni slavonsko-mađarski slatka.

IMG_5985

Lepinje nisu meki sarajevski somuni, nego baš robusni, veliki komadi krušnog tijesta, koji su nas podsjetili na Vranje. No, apsolutni forte Tvornice pljeskavica nisu pljeskavice nego tavče gravče, koji nas je, pak, asocirao na Skoplje i Tetovo. TPK-ov tavče gravče jest mekana, gotovo polupirirana smjesa graha i velike količine karamalizeiranog, voćno slatkog luka; njegovi su okusi bogatiji i plemenitiji od bilo kojeg drugog zagrebačkog zapečenog graha. Meso, grah i svježe salate Kostine su strateške prednosti. Kao i vrlo niske cijene. Ručak s dva Budweisera, litrom graševine Iločkh podruma, i golemom količinom dobre hrane platili smo točno 221 kunu.

IMG_5983

Strateške slabosti ovog asketskog restorana svode se na njegov neumjereni ili lijeni asketizam: TPK ne drži baš ni jedno buteljriano vino, ni jedno točeno pivo, a u ponedjeljak nisu imali čak ni pečene ljute feferone koji čine neizostavni dio južnosrpske roštiljske scene. Osim toga, valjalo bi vidjeti kako taj mali restoran funkcionira s puno gostiju: na internentu se moglo pročitati da se gosti u vrijeme gužvi žale na poslugu i na efikasnost kuhinje.

Ovog je ponedjeljka bilo neobično malo gostiju. Bez obzira na primjedbe i ograde, hrana u Tvornici pljeskavica zaista je izvrsna. Među najboljima u svom žanru, u cijelom gradu. Stoga smo Kostu ocijenili jednako kao i tri ili četiri puta skuplje zagrebačke restorane

TVORNICA PLJESKAVICA KOSTA
Savska 107, Zagreb

OCJENA +3/5
ne primaju kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Tvornicu pljeskavica Kosta, možete pogledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.