Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

7 izvrsnih malvazija iz 2015. godine, sigurno najbolje berbe u ovom desetljeću

malvazije-glavna-001

U protekla smo dva mjeseca, od en primeur kušanja u zagrebačkoj Esplanadi do danas, probali više desetaka malvazija iz lanjske berbe. Radi se uglavnom o vrlo dobrim do sjajnim vinima kompleksne aromatike, snažne strukture s naglašenom svježinom, te zaokružene, elegantne teksture. Čini nam se, nadalje, da prošlogodišnje malvazije posjeduju određeni potencijal dozrijevanja, čak i ako su vinificirane kao mlada, jednogodišnja vina. Stoga se može reći kako je 2015.. bila najbolja istarska bijela berba u ovom desetljeću,  a možda i u duljem vremenskom razdoblju. Izabrali smo sedam zasad buteljiranih lanjskih malvazija, koje su nas se najviše  dojmile: nismo, nažalost, kušali Polettija i Radovana, kao ni Dobrovca ni Damjanića(osim na en primeuru)

1. Coronica Malvazija 2015. 91 bod

m-coronica

Radi se o jednom od najboljih Coronicinih bijelih vina uopće. Ova je malvazija na nosu prvo cvjetna, bagremasta, zatim zelena, pa zamalo bademasta, da bi se, naposljetku, osjetile nijanse bresaka i marelica. Na okusu je slana, mineralna, vrlo svježa, ali bitno zaokruženija od prethodnih berbi. Posjeduje čak i sasvim lagani element kremastosti. Malo remek djelo.

2. Cattunar Crna zemlja, 90 bodova

cattunar zemlja

 

 

 

Posve neobično vino, koje se doima kao da je odležavalo već dvije ili tri godine, i kao da će uspješno dozrijevati još najmanje pet godina. Crna zemlja iz 2015. godine školovana je u bačvama od akacije, jako je kremasta, i baš prepuna voćnih, ali i sekundarnih, fermentacijskih aroma. Dosad možda najekspresivnije Cattunarovo vino uopće.

3. Laguna Festigia, 90 bodova

laguna

Najbolja Malvazija Festigia do danas, ako ne računamo male serije posebnih vina, poput Festigie Vižinade. Lanjska Festigia podjednako je aromatična i elegantna. Radi se o izrazito plemenitom izričaju malvazije, koji se izvrsno slaže s hranom. Gotovo kao hrvatski Condrieu.

4. Gianfranco Kozlović Malvazija 2015. 90 bodova

kozlovic

 

Poslije teške lanjske berbe, Kozlović se kao i mnogi drugi istarski vinari, vratio sa zaista odličnom berbom 2015. koju je pustio vrlo rano, i koja se već nekoliko tjedana toči u boljim restoranima. Riječ je o svilenkastom, nježnom vinu kompleksnog bouqueta, punom svježine; sjajno se slaže sa šparogama i mladim graškom.

5. Ivica Matošević Malvazija Alba , 89-90  bodova

malvazija alba

Najbolja Matoševićeva bazična malvazija unatrag mnogo godina. Kao i sva druga Matoševićeva vina, i lanjska je Alba dizajnirana da dulje odležava, što znači da u sadašnjem stadiju dominiraju kiseline i svježina. No, radi se o vinu punog tijela, i snažnog mirisnog potencijala, koje će za nekoliko mjeseci doći u veliku formu, i koje ispred sebe ima još barem pet do sedam godina hedonističkog života.

6. Kabola Malvazija 2015. 88-89  bodova

kabola

Načelno, nismo veliki fanovi Kabolinih vina, osobito ne onih maceriranih. Međutim, lanjska bazična malvazija Marina Markežića zaista je jako lijepo i ozbiljno vino. Njen specifični, kiselo-slatki okus neobično dugo traje, arome se nadograđuju jedna na drugu, s trenutnom dominacijom zelenih i biljnih elemenata, dok nas je posebno iznenadila popunjenost srednjeg nepca, gdje se većina hrvatskih vina raspada.

7. Degrassi Bomarchese 2015. 88 bodova

degrassi

Elegantno i mineralno vino, još pomalo zatvoreno, baš kao i Matoševićevo, ali s evidentnom mogućnošću dozrijevanja. Vrlo obećavajuća, uljasta tekstura. Malvaziju Bomarchese kušali smo na Degrassijevoj večeri u zagrebačkim Dobrim vinima, uz carpaccio od zubaca, s kojim se jako dobro složila. Mogla bi prerasti u jednu od onih malvazija, koje bi valjalo piti uz sushi i sashimi.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

7 izvrsnih malvazija iz 2015. godine, sigurno najbolje berbe u ovom desetljeću

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min