Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVIJESNA AUKCIJA Američki milijarder William Koch prodaje pola svoje zbirke rijetkih Lafitea, Latoura, Pétrusa i Romanée Conti DRC

w-koch-glavna

Američki milijarder William I. Koch, čije se ime zasad nije pojavilo u aferi Panama Papers, odlučio je prodati nešto manje od pola svoje kolekcije vina. Na trodnevnoj aukciji koju njujorška kuća Sotheby’s najavljuje od 19-21. svibnja kao događaj bez presedana, prodavat će se više od 20.000 boca u 2700 lotova. William Koch je jedan od trojice braće Koch, stupova američke industrijske dinastije Koch.

Druga dvojica, David i Charles Koch, kroz golemu mrežu odbora za političku akciju, financiranju lobista, konzervativnih think tankova i donacije političarima koji promoviraju njihove radikalne libertarijanske ideje, postali su najmoćniji dvojac američke politike koji nije demokratski izabran. David Koch 1980. je bio potpredsjednički kandidat ali nije prošao. 

William Koch, Davidov blizanac, davno se rastao s braćom zbog poslovnih i imovinskih sporova. Svoj udjel u Koch Industries prodao je 1983. za 470 milijuna dolara i odselio na Bear Ranch u Coloradu, kopiju grada iz vremena Divljeg zapada s 50 kuća u o kojima čuva svoju golemu kolekciju memorabilija. Prije 5 godina na aukciji u Denveru platio je 2,3 milijuna dolara za jedinu poznatu fotografiju Billyja the Kida, a lani 1,8 milijuna dolara kazne jer je na Bear Ranchu dragocjena japanska wagyu goveda Akaushi pario sa svojim krdom i tako prekršio ugovor o genetičkoj održivosti potpisan s kompanijom koja mu je prodala stoku. 

Osim po kaubojskim eskapadama, William Koch je, naravno, poznat i kao vlasnik jedne od najvrjednijih privatnih kolekcija vina na svijetu, u kojoj čuva 43.000 rijetkih boca. Koch je fan Burgundije i Bordeauxa. Cijeli život kupovao je najbolje berbe najboljih proizvođača iz tih regija. Među njegovim vinima procijenjenima na astronomske vrijednosti, lotovi poput magnuma Château Lafitea iz 1953. i 6-litarskih imperiala Romanée-Conti 1959DRC  izazvali su frenetično natjecanje investitora uoči aukcije. Mnoga od Kochovih vina koja u svibnju izlaze na aukciju, nikad se dosad nisu prodavala.

Izvjesni broj sretnika, uglavnom Kochovih prijatelja, neka od tih vina kušao u njegovu podrumu. On je jedan od onih kolekcionara koji u svojim vinima radije uživa nego da ih čuva, a jedan od razloga zašto ih prodaje jest činjenica da ih za života neće stići popiti, ima 76 godina. Kochovo ime je i na popisu žrtava ponzi sheme koju je organizirala kalifornijska kompanija Premier Cru.

Ti su trgovci vinom klijentima naplaćivali milijune dolara narudžbi za kolekcionarska vina koje nisu imali na skladištu, i kad se sistem raspao a Premier Cru bankrotirao, mnogi su ostali i bez novca i bez vina. Teško je vjerovati da je Kocha taj gubitak financijski ozbiljnije zabolio, a i nije mu prvi takav slučaj. Uvijek spreman na sudski spor, pokretao je i dobivao, niz parnica protiv trgovaca falsifikatima rijetkih vina. Očekuje se da će Kochova vina na aukciji u Sotheby’su postići cijenu 10 do 15 milijuna dolara, a posebno žestoka bitka očekuje se oko Château Lafitea iz 1953.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.