Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DEGRASSI Vrlo dobra mlada i jedno izvrsno starije vino istarskog klasika u Dobrim vinima

Alen-Matelić

U srijedu 30.ožujka u prepunom wine baru Dobra vina u zagrebačkom Green Goldu, održana je večera posvećena Morenu Degrassiju. Moreno Degrassi jedan je od začetnika istarske vinske renesanse, skupa s Kozlovićem, Coronicom i Matoševićem. Prvo vino s etiketom Degrassi pojavilo se 1996. godine.

Degrassi je, međutim, krenuo smjerom drukčijim od većine istarskih vinara: tek 40 do 45 posto njegove ukupne proizvodnje čini malvazija. Sve ostalo bazira se na refošku, teranu, muškatu i brojnim francuskim sortama. Degrassi je, sasvim sigurno, onaj istarski vinar s najvećim brojem etiketa, i s najizraženijom sklonosti eksperimentiranju s međunarodnim sortama. Što katkad daje neutralne, a katkad vrlo, vrlo dobre rezultate.

moreno degrassi

Moreno Degrassi u vinogradu

Degrassijeva noć u Dobrim vinima počela je izvrsnom, iznimno mineralnom malvazijom iz već zasluženo opjevane lanjske berbe. Uslijedio je viognier iz 2014. godine. Viognier je ronska sorta, odgovorna za veliko bijelo vino Condrieu, koju u Hrvatskoj, koliko nam je poznato, komercijalno ne uzgaja nitko osim Degrassija.

Refošk iz 2011. godine svojom je kiselinom i jakim tijelom ukazao na potencijal Degrassijevih crnih vina, dok je cabernet sauvignon iz iste berbe, iz linije Riserva, impresionirao svojim složenim bouquetom, preciznim, zrelim taninima, svježinom, bogatstvom i mladošću. Riječ je o jednom od najboljih hrvatskih caberneta koje smo uopće probali: ovo vino ispred sebe ima još barem desetak godina dozrijevanja.

meni

Degrassijeva je večer u Dobrim vinima završila ekscentrično svježim i lakopitkim muškatom iz 2015. godine, u kojem zaista nismo mogli prepoznati više od 40 grama šećera, na koje nas je Degrassijev glavni enolog Alen Matelić, odmah bio upozorio. Ovaj je muškat, uz cabernet sauvignon, sasvim sigurno najvrednije vino što smo u srijedu navečer kušali u Green Goldu.

degrassi vina

Moreno Degrassi,  klasik istarskog vinarstva, zaista bi morao poraditi na preciznijem brendiranju svojih vina. Ne računajući malvaziju, cabernet franc (jedini ozbiljni cabernet franc u nas) i možda chardonnay,  tržište ih  nedovoljno prepoznaje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.